Сега четете
Погледнете София от високо – ей къде е Витоша

Погледнете София от високо – ей къде е Витоша

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAВитоша става не само привлекателна, но и твърде удобна планина за туриста. Защото в момента върви възстановяването и ремонта на 6 планински маршрута в природен парк „Витоша“. В тях ще бъдат вложени 917 163 лв., като повечето от тях са европейско финансиране по оперативна програма за околната среда.

Любителите на планината от години вървят по изядени от пороите пътеки, по които контузии не липсват. Сега обаче се възстановят настилките, бордюрите, канавките,
дървени мостове и скари, бетонните и дървени водостоци, и дори ще се изградят и подпорни стени по протежението на тези алеи.

От 22 юли работа кипи по най-любимите маршрути на софиянци и гости на столицата. След 31 октомври, когато трябва да се приключат строителномонтажните работи, разходката във Витоша ще е по удобни и красиви алеи като в приказка. Става дума за няколко маршрута, които тръгват от Златните мостове.

Първият е по пътеката към местността Ветровала, оттам към местностите Офелии и Яворова поляна до хижа „Панчо Томов“ и заслона „Слънчев рид“ и отново до Златните мостове.

Ако изкачвате Черни връх по дългия маршрут от Златните мостове, също ще минавате по прекрасно направена алея към хижа „Кумата“ и чак до местността Конярника, а нагоре към Торфено бранище си е старата утъпкана пътека. Но от Конярника към хижите „Звездица“ и „Еделвайс“ може да направите кръг и да се върнете пак по нова алея до хижа „Кумата“, около която също е благоустроено и са направени много нови пейки с маси.

Удобни алеи водят и от хижа „Малинка“ до „Еделвайс“, от местността Дендрариума до Златните мостове, от хижа „Явор“ до хижа „Планинска песен“, както и от местността Яворова поляна до село Кладница.

Вижте и

През този сезон излетът във Витоша предлага незабравими преживявания. За гъбарите ще споменем само, че тази година манатарки растат на самите алеи, през гората.

Август е и сезон за билкарите. По пътя от Златни мостове към Черни връх миналата седмица набрах букет жълт кантарион, и свежи цветове от медоносния магарешки бодил, от който също става суперполезен чай. По поляните може да срещнете и салвия, позната още като конски босилек, чаят от която подобрява паметта, или просто подъвчете от билката за свеж дъх, докато вървите из планината.

Не отминавайте и планинската чубрица, нито дебелата мара, която е изпитано средство срещу рани. Ще срещнете още лопен, който е бич на язвите и астмата, универсалната билка жиловлек, боровинки и горски къпини.

Любословие по България днес стр. 15, 20.08.2014
[spider_facebook id=“1″]

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре