Сега четете
Неделен преглед на печата

Неделен преглед на печата

media-4th-powerСупер луна грейва тази нощ“, съобщава на първа страница „Труд“. Яркото пълнолуние не се различава с невъоръжено око изключително много от обикновените. Но феноменът може да се види в пълния му блясък от всеки жител на планетата, включително и от територията на България, при изгрева на Луната. Супер луната е втората за годината, но е уникална, защото спътникът ще изглежда с 16 процента по-голям и с 30 процента по-ярък поради съвпадението на пълнолунието с най-близкото му разположение до Земята – на 356 896 км. Такова приближаване, каквато ще има през тази нощ (неделя срещу понеделник), ще се случи отново през 2034 г., прогнозират астрономите.

Очаква ни гореща седмица, прогнозира „Преса“. Още в понеделник живакът рязко ще покачи нивото си, като в Силистра и Пазарджик ще отчете 34 градуса. Очаква се в някои градове високите температури да достигнат до 39 градуса.

„През годините река Дунав е отнесла хиляди декара от територията на страната и на много места е „изяла“ брега“, отбелязва в отговор на въпрос за „Монитор“ инж. Георги Георгиев, изпълнителен директор на Агенцията да проучване и поддържане на река Дунав. По думите му реката е отнела почти еднакви територии от България и Румъния. „На българския бряг ерозията е най-силна в един 10-километров участък край Мартен. Оказа се, че на определени места там през годините Дунав е навлязъл с около 500 метра навътре в сушата, като е оставил под вода десетки декари с ливади на частни стопани. Интензивна ерозия се наблюдава също и в Урсойската и Цибърската низина, а в другите засегнати участъци по нашия бряг процесите са по слаби“, уточнява Георгиев.

Според челото на „Телеграф“ в България има близо 1000 вълци, които са опасни за дивеча, домашните животни и населението. За това алармира Иван Петков, председател на Съюза на ловците и риболовците в България. Най-много от хищните видове идват от Турция и обикалят района на Странджа. Миналата година ловците са отстреляли над 300 вълци, но популацията им се увеличава непрекъснато.

Под заглавие „Строим 7-и блок в АЕЦ на наш риск“ „Труд“ твърди: Единствената финансова отговорност на американската компания „Уестингхаус“ по проектирането и строителството на 7-и блок в АЕЦ „Козлодуй“ е до 300 млн. долара. Това е максималният размер на неустойката, която компанията ще дължи, ако по нейна
вина проектът се забави или провали, съобщава изп. директор на централата Иван Генов ден, след като централата публикува частично акционерното споразумение. Цената на централата, сроковете и неустойките са заличени с черно заради изисквания на американците.

Фирмите за бързи кредити жилят потребителите с нови такси, показва проверка на „Преса“. Въпреки законовите промени, които ограничиха годишния процент на разходите до 50 на сто, лесните заеми не поевтиняха. Една от водещите компании е въвела такса „ангажимент“ от 3,5 на сто, което означава, че вземате 1000 лв. и веднага ще ви бъдат удържани 35 лв. Други поставят условия за намиране на поръчители с големи доходи. Ако не се сдобиете с такъв гарант, при кредит от 1000 лв. за осем месеца ще трябва да връщате 2064 лв.

Родният домат стана сръбски, коментира в акцентното си заглавие „Стандарт“. Износът на български плодове и зеленчуци за Русия ще тръгне през Сърбия. Това прогнозираха икономисти след ветото, което наложиха братушките за стоки от ЕС. Като бонус Белград има спогодба с Русия за износ на храни само с 1 процент мито. За целта нашите бизнесмени трябва да направят фирми в Сърбия с минимум 50 процента местно участие, какъвто е законът. Или пък просто съседите да купуват българска селскостопанска продукция и да я препродават. Очаква се хиляди фирми от ЕС да създадат подразделения в Сърбия или в Турция.

Националната служба за охрана ще е стопанин на дом номер 7 в резиденция „Бояна“. Това решение е взело правителството на Пламен Орешарски на 5 август, последния ден от мандата му, информира под глава „24 часа“. Дом номер 7 е част от резиденцията с разгърната застроена площ от 3227 кв. м. Постройката е на три етажа – сутерен, партер и жилищен етаж. В нея има няколко стаи и апартаменти и се ползва за хотелските услуги, които предоставя резиденция „Бояна“. При управлението на ГЕРБ дом номер 7 стана известен като вилата на Дянков, тъй като там живееше семейството на вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков, припомня изданието.

С неизвинените си отсъствия от пленарни заседания и парламентарни комисии през миналата година депутатите са спестили на данъкоплатците близо половин милион лева, пресмята „Телеграф“. 451 хил. лв. са спестените от 1995 неоправдани отсъствия на народни представители от пленарни заседания и още 28 хил. лв. неплатени надници заради отсъствие от заседания на работни комисии.

Вижте и

Човешка грешка е най-вероятната причина за взрива във военния завод ТЕРЕМ в Костенец. Това анонсира бившият зам.-министър на отбраната Валентин Радев в кабинета „Борисов“ пред „Труд“. При унищожаване на барут в петък там избухна взрив и рани 10 души. Жителите на 40-те къщи в Костенец, които пострадаха при взрива във военния завод, подаваха жалби до общината. Администрацията ще приема и днес оплакванията им за изпочупени стъкла и избити врати. Предстои комисия да опише щетите но домовете им, допълва по темата „24 часа“.

В интервю за „Труд“ музикантът Васко – Кръпката споделя: „Не смятам комунизма за идеал, както не смятам и фашизма за такъв. Не може да се нарича красив идеал нещо, заради което загиват хора. За мен по-красив идеал от музиката няма! Свикнал съм с мрънкането по комунизма. И имам много лесен отговор: „Да изкопаем Бай Тошо, като толкова ви се иска да се върне комунизмът!“ А на онези, които казват, че тогава било по-евтино, цитирам мая приятел проф. Радулов: „Ами под турско робство е било още по евтино!“

„НАСА цени нашият ум и интелект“, е заглавието над интервю в „Преса“ с професор Огнян Колев. „Колегите там, с които работя, са много. Благодарен съм им, че в началото на нашето сътрудничество ме посрещнаха с голяма отзивчивост, проявяват я и досега. Организацията е структурирана съобразно направленията за работа и понякога в зависимост от възникналите задачи се извършва динамично преструктуриране. Що се отнася до работата, извършва се с удоволствие“, разказва Колев. Ученият беше награден за познания и разработки в областта на космическата болест. „Тя затруднява в голяма степен изпълнението на задачите, поставени при всеки полет. Но също така и излага на риск управлението на космическия кораб, особено при излитане и приземяване. Особено ако се налага то да се извърши ръчно, което може да е катастрофално не само за космическия полет, но по-важно – за живота на астронавтите“, казва още Колев. (БТА)

Прочети още на: http://www.dnes.bg/stranata/2014/08/10/super-luna-greiva-tazi-nosht.235160

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре