Сега четете
Художници даряват картини за спасение на църква

Художници даряват картини за спасение на църква

remont-na-hramovete-v-gorno-izvorovo-i-srednogorovo-595x335Благотворителна изложба за ремонта на храм „Свети Георги Победоносец“ в село Средногорово ще стартира от 2 до 18 юли в Казанлък. Инициативата е на кмета Галина Стоянова, на нея са откликнали художници от Града на розите, възпитаници на Гимназията за пластични изкуства и дизайн „Акад. Дечко Узунов“. Ще бъдат представени и произведения от фондовете на Казанлъшката художествена галерия и столичната „Натали“.

Църквата „Свети Георги Победоносец“ в Средногорово, където живеят около 200 души, е изградена от населението през 1879 година. По предварителни сметки за ремонта ще са нужни 14 хиляди лева. През м.г. за спешен ремонт бяха отпуснати 5000 лв. от дирекция „Вероизповедания“ при МС.

Сумата обаче не стига почти за нищо, коментираха местните хора. Подът е прогнил, част от таванописите падат, стенописите – също, руши се стълбището към камбанарията, повреден е сериозно иконостасът.

Преди време при падане на част от външен стенопис след служба на Великден по чудо не е бил ранен човек. Почти ежедневно кметският наместник на селото е принуден да събира в огромно корито падащи части от църковните стенописи, дело на местни майстори от преди 133 години.

Вижте и

Старозагорски новини | стр. 11 |

[spider_facebook id=“1″]

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре