Цар КироСтрах скова съседите до хотела на ромския бос.

Осем месеца след излизането си от затвора Кирил Рашков се нахвърли върху журналисти в центъра на Пловдив.

Пред хотела си на ул. „Света гора“ около 11 ч вчера той нападна екипа на в. „24 часа“ и кореспондента на в. „Преса“ Ваня Драганова, отзовали се на сигнал, че ромският лидер деребейства срещу съседката си Светла Серафимова. „Нямате право да влизате в двора ми“, крещеше жената по хората на Цар Киро.

В това време самият той беше на улицата със сина си Ангел. Както „24 часа“ писа, Кирил Рашков и съпругата му Костадинка се заселиха наскоро в хотела си и в момента го ремонтират. ..

„Давай бързо фотоапарата!

Нямаш право да ме снимаш“, викна босът към човека на „24 часа“ и се засили към него. В този миг двама по-млади роми се втурнаха да му помагат. Притиснаха кореспондента ни до трафопост, а Цар Киро посегна към гърлото на репортера ни и започна да го души, заплашвайки: „Ще видиш какво ще ти се случи!“ Ученици от близката гимназия по битова техника наблюдаваха безмълвно. Никой от съседните заведения не посмя да се притече на помощ.

„Оставете колегата на мира“, викаше кореспондентката на в. „Преса“. Тогава биячите на Рашков се насочиха към Драганова. Към нея тръгна и Цар Киро с викове: „Нямате право да ме снимате“. Накрая циганският бос заплю и двамата журналисти и заедно с помагачите си продължи да сипе закани.

При подаването на оплакване в Четвърто РПУ от двамата журналисти стана ясно, че ромският лидер е звънял на полицията, че го снимали без негово съгласие, очаквайки репортерите да бъдат арестувани.

За инцидента е информиран шефът на ОД на МВР Пламен Узунов, който изпрати репортерите при началника на Четвърто РПУ гл. инспектор Боюклийски. Той обеща да се отправи официално предупреждение към Рашков, който вече излежа присъда от 2,5 г. за закана за убийство.

„Как ще живеем с тези хора? Цялата треперя

Нахлуха в двора ми. Започнах да им говоря на „вие“, помолих най-човешки да излязат, а те започнаха да се разправят с мен.“ Това разказа Светла Серафимова, чиято кооперация дели една ограда с хотела на Рашков. Жената беше пребледняла от разправията с хората му. „С две изкуствени клапи на сърцето съм. Пресъхна ми устата от страх“, обясни тя. Свекърът й Яков Серафимов също се оплака от агресията на новите си съседи.

„Непрекъснато имаме проблеми. Искат да си измажат оградата и влизат в двора ни, без да питат. Събориха ни каменната ограда. Засипаха ни с боклуци“, притеснен е той. Серафимови обаче се страхуват да подадат жалба срещу Рашкови.

„Страхът от Катуница се пренесе в центъра на Пловдив“, коментират от близките сгради. Таксиметрови шофьори от стоянката пред хотела пък се оплакват, че джиповете заемат местата им. Ромите се нанесоха в 5-етажната сграда миналия месец. Дълго време тя бе необитаема, тъй като е незаконна част от нея стъпва върху тротоара, който е публична общинска собственост.

През 2010 г. фамилията узакони постройката, а разрешението за ползване е издадено от ДНСК-София. Рашкови са депозирали молба в община Пловдив хотелът да бъде трансформиран от бизнессграда в жилищна, което ще намали 4 пъти данъка им от 18 000 лв. годишно. Фамилията дължи 100 000 лева налози.

[spider_facebook id=“1″]