Сега четете
Иван Чешмеджиев: ТВ мафията не допуска "Тутурутка" до ефир

Иван Чешмеджиев: ТВ мафията не допуска "Тутурутка" до ефир

2008152348 (1)Иван Чешмеджиев е една от емблемите на шоубизнеса. Основател на култовата комедийна група „Тутурутка“. За броени седмици предаването се превръща в абсолютен хит и става част от бита на хората: скечовете се преразказват на приятели и колеги, култови образи от шоуто изгряват като всенародни любимци и заживяват свой собствен живот.

Екипът записва албумите „Тутурутка“ и „Манджа с грозде“, а „Бат’ Рамбо“, „Варна, морето…“ и „На теслата дръжката“ завладяват нацията. Следват нови албуми, грандиозно турне, завършило с препълнена зала 1 на НДК… През пролетта на 2002 г. договорът с телевизия МСАТ изтича, а съгласие за продължаването му не е постигнато. „Тутурутка“ слизат от екран.

Какво се случи с легендарното комедийно шоу и къде са незабравимите му образи?

Какво се случва с теб към днешна дата?

С колегата ми от „Тутурутка“ Венци Куцаров държим „Студио 21″, което е бар и същевременно звукозаписно студио. Ние сме едно „ъндърграунд“ място, в което се събират всякакви творци. Произвеждаме доста сериозна продукция – рапърите Димчо и Явката ДЛГ записват при нас. Постоянно имаме музикални събития и варненци обичат да се забавляват при нас.

Наскоро с Венци записахте песента ..Врат но се оплакахте, че радиата отказват да я въртят, мотивирайки се. че не била нито поп, нито чалга?! Как се стига до такъв абсурд?

Да, става дума за най-голямата радиоверига у нас „Communicorp Group Ltd“, притежаваща Радио 1, Радио 1 Rock, БГ Радио, City Радио ТВ, Радио Energy, Радио Nova, Радио Вероника. Предложихме им да въртят парчето по някое от тях, но някакъв директор ни потресе с отговора си, цитирам: „Песента е по-скоро шлагерна, тип руската група „ЛюбЗ“, въпреки леките балкански мотиви, а в нашата група няма такъв формат. В никакъв случай не може да мине за чалга или етно, нито за поп“. Това ни потресе, защото и ти знаеш какви свинщини се пускат по радиостанциите. А парчето ни е стойностно.

А защо не сте на екран? Не мислите ли за завръщане в телевизията?

Имали сме много проекти през годините. Пращали сме проекти на абсолютно всички възможни медии, за които се сетиш – bTV, Нова тв, БНТ, ТВ7… Какво ли не сме пращали и на кой ли не! И до този момент нямаме нито един официален отговор от нито едно място. Абсолютна тишина.

Има ли телевизионна мафия, грубо казано?- Абсолютно, абсолютно! Не грубо казано, а точно казано. Тв мафията не пуска никой на сергията, защото на браншовиците им е ясно, че ако ние се появим, редица други ще изчезнат много бързо.

Тя пък там парата е голяма лапачката е огромна

Става дума за много сериозни „кешове“, които вече 20 години се въртят постоянно между едни и същи хора.

С Венци Куцаров започнахте в началото на комедийното шоу .Пълна лудница“, бяхте част от него, но впоследствие шоуто продължи без вас. Какво се случи?

– Не продължихме, защото условията, които ни предложиха, бяха безумно неадекватни…

Най-гледаният скеч на ..Пълна лудница“ в интернет е ваш, става дума за култовото ..Ще учиш ли. ще бачкаш ли“…

Да, абсолютно. „Ще учиш ли, ще бачкаш ли“ е скеч, който ние заснехме, а те го излъчиха. Скечът е изцяло по наш сценарий и е факт, че е най-гледаният на „Пълна лудница“. Но… това е положението.

Много хора се питат какво се случи с ..Тутурутка“? Каква беше причината да слезете от екран? Версиите варират от тази, че сте се скарали за пари, през това, че просто шоуто се е изчерпало, или че славата не ви е понесла-?

Причината е много обикновена, не е клюкарска и хората може би затова не ни вярват. Ние бяхме стигнали тавана. В тази медия (телевизия МСАТ) нямаше какво повече да правим и да направим. А ние искахме да се развиваме и да направим още по-яко шоу и т.н., и т.н. И решихме сами да спрем, и то точно в момент, в който популярността ни беше много сериозна.

Клишето е: „Да се откажеш на върха“. Избрахме този вариант пред другия примерно лека-полека да угаснем. То е като при футболистите – ако си добър, играеш за един отбор, но в един момент искаш да направиш трансфер в по-голям клуб.
– Интересът към предаването, особено в интернет, където има качени много от скечовете. е все така актуален. Направихте и собствен сайт наскоро – tuturutka.bg.

Да, развиваме го доста и там отиват всичките ни усилия. Имаме много идеи в тази насока.

А телевизията като вариант остава ли?

Ако се отвори възможност – винаги! Виж, нашият продукт е много добър и много търговски. Ето, понеже става въпрос за пари – това може да го напишеш – грубо казано, половин час „Тутурутка“ струва към 15 хиляди лева, за да се произведе. Т.е. ние като производители на тази стока сме поставили тази цена. При условия на рекламите в праймтаймите на медиите и при условия, че на разни продукти, които гледаме, изсмукани от малкия пръст на крака, се плащат по 30-40 хиляди лева!…

Вижте и

Тук нещата са кристално ясни, че механизмът, който ни спира, не е пазарен, а е друг. Защото няма нормален човек в света, на който да му се предложи хубава стока на добра цена, а той да не я сложи в магазина си, нали? Обаче… Ситуацията е следната и до ден-днешен. Но ще дойде и нашето време, когато и да е то.

Направихте едно уникално турне, което днес, освен пайнерските певици и Слави Трифонов, никой не може да си позволи. Какви спомени имаш?

Това е един от найвълшебните ми спомени. Ние бяхме доста млади, на по 24-25 години, и не осъзнавахме реално какво ни се случва. На концертите беше дива ¦истерия, самият аз не очаквах нещо подобно. Хората много ни обичат, тогава го показаха. Напълнихме и НДК, където направихме наистина грандиозен концерт.

 Как се родиха култовите и до днес песни „На теслата дръжката“…Варна „и ..Лятото горещо много е добре“?

„На теслата дръжката“ Венци я записа в леко подпийнало състояние, почерпен, наложи се да правим втори дубъл. Вярвахме, че с песните ще имаме успех, но не очаквахме, че фурорът ще дойде точно с „На теслата дръжката“, която се превърна в ракетоносител. И, разбира се, „Варна, морето…“, която изпълняваме и до денднешен. Тя се превърна в химн на Варна.

Поддържате ли връзка с останалите от групата?

Да, с Венци работим заедно. И с Милен, и с Васил… Имаме много покани из страната, правим участия на живо. Така да се каже, лек ренесанс преживяваме. Подготвяме и нови песни и нови скечове, дори и нещо по-мащабно. Мога да разкрия, че става дума за хумористичен минисериал.

Преди три години в катастрофа почина колежката ви Атанаска Вихърова…

Тя ми беше като помалка сестра. Страхотна комедийна актриса, прекрасен човек… То беше малко дете, 20годишно. Гледахме си я, защото толкова млада и в онези диви времена, шоубизнес-моубизнес, а тя малка, лабилна… Да ти се случат тези неща на 20 години не е шега работа, деликатна е ситуацията, но тя се справи отлично с всичко.

Интервюто взе колегата Георги Стоянов от в. Шоу

[spider_facebook id=“1″]
Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (2)
  • Това интервю е от вестник „***“, негов автор е Георги Стоянов. Като се обявявате за „медия за медиите“, дръжте се като такава.

  • Здравейте, извиняваме се за пропуска. Интервюто е препечатано от повече от десет сайта в Интернет, повечето не посочват, нито източник, нито автор. Вестника, който споменавате изобщо не излиза в Гугъл.
    На Фейсбук страницата на Тутурутка е споделен настоящият материал… https://www.facebook.com/Tuturutka.bg
    Всичко е поправимо, само неподходящият тон, не! 😉

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре