Сега четете
Как да се храним, за да бъдем в отлична форма?

Как да се храним, за да бъдем в отлична форма?

shyam_singhaИзтъкнатият специалист по холистична медицина д-р Шиам Сингха предлага интересно и полезно съчетание от съвети за хранене, лечение чрез диетите на аюрведа, упражнения и психологически техники, базирани на хилядите години развитие на аюрведа, в ценната книга „Храненето като лечение“ (ИК „Изток-Запад“).

Джордж Бърнард Шоу е казал: „Няма по-искрена любов от тази към яденето.“

В допълнение на неговите думи д-р Шиам Сингха – виден специалист по холистична медицина, би добавил, че няма и по-добър начин човек да поддържа здравето си в отлична форма от правилното подбиране на това, с което се храни.

В своята книга „Храненето като лечение“ Сингха дава ясни и практични съвети – от гледна точка на източната философия, на език, разбираем и за Запада – как да комбинираме правилно храната си, за да сме здрави и в отлична форма целогодишно.

Голяма част от книгите за здравословна грижа насочват към конкретни продукти, като по този начин по-скоро ни отдалечават от способността да се лекуваме сами, отколкото да ни помагат. Противно на тази нарастваща тенденция, д-р Сингха показва как можем сами да открием лечението си – често основано на съставки, които имаме в кухнята или в градината си. В същото време авторът обяснява и насочва към практическите стъпки на медицината, основана на връзката съзнание–тяло. Освен разнообразни хранителни режими и повече от 30 различни диети, Шиам Сингха обръща специално внимание и на благотворното влияние на медитацията и аюрведа.

Храненето като лечение“ е полезна както за занимаващите се с алтернативна и традиционна медицина, така и за всеки, който иска да поддържа здрав дух в здраво тяло. Позовавайки се на дългогодишния си опит, Сингха споделя: „Доброто здраве е въпрос на равновесие едновременно в начина ни на живот и в храната, която ядем. Да бъдем здрави означава да знаем какво да предприемем и с какво да се храним, за да възстановим бързо това равновесие. Тъй като организмът на всеки е различен, в това, което ще възстанови и поддържа доброто ни здраве, също ще има известни различия. Трябва сами да установим кое лечение ни се отразява най-добре.“

Живял и учил сред монасите в пустинята Гоби, където развива основните си идеи за целебното хранене, Шиам Сингха получава квалификация като лекар по акупунктура в Хонконг и Тайван. Изучава остеопатия в Лондон, където поставя началото на Британската школа по акупунктура.

Откъс от „Храненето като лечение“, Шиам Сингха

пролетна прочистваща диета

Както подсказва името, това е пролетна диета. По същия начин, по който правите пролетно почистване на домовете си след приключването на зимата, можете да детоксикирате и прочистите телата си от последствията от зимните храни, които често са консервирани и са богати на скорбяла и протеини. Подгответе се за диетата, като приемате само сурова храна в деня преди началото ѝ.

Ден 1

Плодов сок, разреден с дестилирана или декалцирана вода, се редува с чиста зеленчукова супа от сезонни зеленчуци. За зеленчуковата супа използвайте 6 ч.ч. нарязани на ситно или настъргани зеленчуци. Варете ги в 4 л вода, докато останат само 2 л. През деня пийте по чаена чаша от супата на всеки 2 часа.

Ден 2

Същото като в Ден 1.

Ден 3

Три хранения само с пресни плодове – ананас, праскови, ябълки, портокали, грейпфрути, круши и т.н. Ако искате, яжте пресните плодове смесени.

Ден 4

Същото като в Ден 3, плюс 1 ч.ч. разтворим биологичен зеленчуков бульон при всяко хранене.

Ден 5

Закуска: Пресен плод и био кисело мляко.

Обяд:    Голяма салата от маруля, кресон и настъргани моркови; стафиди, сушени сини сливи или фурми.

Вечеря: Приготвени на пара зеле и моркови и 50 г мариновано тофу – сготвено или сурово.

Вижте и

Ден 6

Закуска: Пресен плод с пшенични кълнове и био кисело мляко.

Обяд:    Голяма смесена салата с 3 сухара с масло.

Вечеря: Брюкселско зеле на пара или зелени листни зеленчуци, органично отгледани картофи, изпечени с кората; печени ябълки, пълнени със стафиди и карамфил.

Ден 7

Пълнозърнест хляб, мед, пълнозърнеста зърнена закуска, пресен плод, смесена зелена салата, плодови сокове, разредени с вода.

Задачи

Всяка вечер взимайте гореща вана с 500 г английска сол (магнезиев сулфат), 500 г морска сол и 125 г сода бикарбонат. Може да добавяте и по 1 ч.л. синап на прах и червен пипер. Внимавайте да не докосвате или търкате очите си. Изправяйте се бавно, за да не ви се завива свят, взимайте студен душ и се подсушавайте с хавлиена кърпа. Лягайте си веднага след това, облечени с топла пижама.

Ако нямате вана, редувайте горещи и студени душове. Нека водата облива гръбнака ви: 3 минути гореща и 1 минута студена вода. Повтаряйте цикъла по 3 пъти, като завършвате със студен душ.

[spider_facebook id=“1″]

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре