poli_zlatareva_and collegueДобър ден, бихте ли се представили за  читателите на “Любословие”? Коя е Поли Златарева и кой е Златомир Йочев.

Поли: Аз съм Поли Златарева, майка съм на две деца и човек, който от 2000 година работи в БНТ.

Златимир: Един постоянно търсещ и провокиращ себе си човек, който в момента работи в БНТ като водещ на централната емисия новини, в следствие на всичко, което съм правл до сега в сферата на журналистиката.

Какво дава и какво отнема телевизионната слава?

Поли: Аз изобщо нямам представа какво е това. Да работиш в телевизия е неввроятна отговорност и привилегия. Моят път в БНТ започна след като Бойко Василев ме покани да работя в “Панорама”.

Златимир: Още докато следвах във факултета бях избран за водещ на предаването “Пътеводител бг”, което се излъчваше по БНТ САТ, след това работих в сутрешния  блок на ТВ+ и в последствие на това получих покана от Даниел Чипев.

Кое прави водещият на новини по-различен и по-разпознаваем от останалите му колеги?

Поли: Само това, че са на екран. Репортерите в новините имат своето лице и също са разпознаваеми. Напрежението е еднакво, няма разлика, журналистическите правила важат по един и същ начин.

Златимир: За мен има разлика, аз в момента за пръв път се сблъсквам с чисти новини. Поли много ми помага и вади най-доброто от мен. Успяваме да намерим синхрон по между си и си помагаме.

Медиите се правят за публиката. При Вас това е за негово величество зрителя. Променят ли медиите и конкретно тази, в която работите мислите и поведението на хората?

Поли: Да. Медиите в момента отговарят на начина на живот. Хората искат тук, сега и атрактивно. Да имаме влияние и сме длъжници на хората. Но за съжаление в битката за зрителите забравяме основни журналистически правила. И все пак БНТ е един модел, който трябва да се развива – публицистика, документалистика и т. н.

Според народната поговорка казаното отлита, написаното остава. От един документален филм какво остава?

От Вашия документален филм “Време за истини” какво научиха зрителите и какво  ще остане?

Поли: Да тези филми достигат до публиката и дори има глад за такива . Те те карат да разбереш и да научиш нещо. Моят документален филм накара хората да разберат, че финландците са сред първите по образование. Търсим да покажем как могат да станат нещата и у нас, след като покажем какво е по света.

Предизвикателство ли е за Вас да првите документални филми днес, в такава медиина реалност?

Поли: Обичам да пътувам. Изпитвам удоволствие да разкажа за нещо неизвестно и непознато, да се срещна със събеседници, които може би никога повече няма да видя. Документалният филм е разказ на една история с картина.

Златимир: Не съм правил до сега документален филм, но имам желание за това.

И в крайна сметка остава ли Ви време за личен живот?

Поли: Телевизията е като болест и веднъж като се заразиш трудно можеш да се излекуваш. За мен 14 години в БНТ не са много, нашата професия е много динамична. Време за личен живот винаги се намира.

Златимир: Винаги съм намирал време за хората около мен – катеря планини, спортувам, ходя на кино и театър.

Благодаря Ви за това интервю, пожелавам Ви успех във всичко и накрая какво бихте пожелали на по-младите си колеги, които тепърва поемат по пътя на журналистическата професия?

Поли: Да не се страхуват да мечтаят, човек е толкова голям, колкото големи за мечтите му.

Златимир: В живота се случват хубави неща, просто човек трябва да ги пожелае.

 

Той е на 28 години и е роден в Хасково. Определя себе си като авантюрист. Хоби са му екстремните преживявания – скачал е с бънджи, парашут, летял е с пара- и делтапланер, пробвал е рафтинг, а фотографията е негова страст. Поставил си е за цел до 30-ата си годишнина да обиколи всички европейски столици и е на път да постигне мечтата си.

Новото, свежо попълнение в ефира на „По света и у нас” на Националната телевизия е лъчезарната Поли Златарева, която независимо от младата си възраст празнува наскоро 10-годишен юбилей в БНТ. Зодия Лъв, филолог по образование, завършила е СУ „Климент Охридски”, омъжена, има двама сина и завиден брой добри приятели.

Интервю на Виктория Йосифова, Любословие

[spider_facebook id=”1″]

Виж също:

 

Бойко Василев: В „Панорама” нищо не може да се нагласи

Бойко Василев: В „Панорама” нищо не може да се нагласиЖурналистът Бойко Василев е познат като водещ на политическото обзорно предаване “ПАНОРАМА”. Има впечатляваща кариера като Международен репортер и политически коментатор. Отразява главно…

Бойко Василев Петров

Бойко Василев ПетровБойко Василев е роден на 9 януари 1970 г. в Перник. Завършва немската гимназия в София и Факултета по журналистика към СУ. През 2001 взема степен доктор по социология. Работи в БНТ от 1990 г. Постъпва в…

Журналистът Бойко Василев в Благоевград

Журналистът Бойко Василев в БлагоевградПопулярният български журналист и водещ на Панорама Бойко Василев ще дойде в Благоевград, за да се срещне със студенти от Американския университет в България утре. Лекцията на Василев ще се…