Сега четете
Празнична програма на БНТ2 на 24 май

Празнична програма на БНТ2 на 24 май

UntitledВ Деня на славянската писменост и култура празничната програма на БНТ 2 ще започне в 9:30 часа със специалното предаване „24 май с БНТ 2“.Негови водещи саКарина Караньотова и Тони Рапонска. В рамките на час и половина екипите на телевизията в София, Пловдив, Варна, Русе и Благоевград ще предават празничните събития от страната. Училищни тържества, хора и шествия, както и празнична литургия от църквата „Св. св. Кирил и Методий“ в Пловдив –  зрителите на БНТ 2 ще станат свидетели на тези чествания  пряко в ефир.

В специалната програма за 24 май репортерите на БНТ 2  ще бъдат на празника на град Балчик, както и на Детския панаир в квартал „Вароша“ в Благоевград. Зрителите ще научат, как празнуват българите във Вашингтон, Лондон и Чикаго и ще видят  още любопитни репортажи до 11:00 часа, когато започва предаването на Юрий Дачев „Рецепта за култура“.

Как се прави опера в България днес? Това ще научат зрителите от 12:45 часа, когато ще бъде излъчен документалният филм „Д@, опера!“. Лентата проследява създаването на спектакъла „Бохеми“ на Държавна опера – Пловдив. Заснет е целият процес – от първите репетиции и изработването на костюми и декори в  ателиетата под тепетата, до сцената на Кралската опера в Амстердам.

Какво струва на трупата да създаде спектакъл, достоен за най-големите европейски зали? Отговорите на тези въпроси дават героите на филма – създателите на „Бохеми”.  „Д@, опера!“ влиза смело и зад кулисите, за да покаже всички, които остават скрити за зрителите: реквизитори, дърводелци, шивачи, сценични работници…

Всичко това – във филма на Деница Торньова и оператора Антон Марчев.

В деня,  в който ФК „Левски“отбелязва 100 години от своето създаване, зрителите на телевизията ще станат свидетели на интересните и значими  моменти от историята на  „сините”, събрани в 33 минути или 1914 секунди. От 16:20 часа гледайте филма „1914 секунди Левски“.

Незабравимата победа на тима над вечния съперник ЦСКА със 7:2 през 1968г., мачовете с „Барселона“ и „Аякс“ през 70-те и шампионските титли на клуба от последните години  ще намерят място във филма на сценаристите Илиян Агайн и Камен Огнянов. Режисьор е Красимира Маркова.

Вижте и

Вечерта от 20:40 часа БНТ2 ще излъчи празничния концерт „Музиката на 24 май”. БНТ2,  в партньорство със  Столичната община  и Националното музикално училище „Любомир Пипков”  канят зрителите да отпразнуват светлия празник с музика.

Ще свирят  камерният оркестър „Софийски солисти”, под диригентството на проф. Пламен Джуров, Формация „Дива река”. Песните ще изпълнят  „Ева квартет”и  учениците от  музикалното училище. Накрая на концерта ще звучи химнът на Св. Св. Кирил и Методий.

Проектът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2014г. и се реализира в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата – 2019 г.

[spider_facebook id=“1″]
Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре