Сега четете
Журналисти бъркат „измислям" с „ислямизъм"

Журналисти бъркат „измислям" с „ислямизъм"

ИСЛЯМСклонността към сензация играе с болезнената междуверска чувствителност.

ПАЗАРДЖИК. Покрай делото „Ал-Уакф ал-ислами“ редица уж сериозни медии и журналисти приеха, че думата „измислям“ може да е производно на „ислям“ и на „ислямизъм“, когато е в името на сензацията.

Покрай присъдите на Окръжния съд в Пазарджик национални телевизии излъчваха репортажи от Сърница и квартал „Изток“ в областния град. Вчера в двора на джамията в национален ефир бяха показани мъже с плакати и жените им отвън, които казват как се е променил животът им след като изповядват исляма и хвалят осъдения ефективно Ахмед Муса Ахмед.

Какво обаче значат журналистически въпроси от типа:

„Ще позволи ли квартал „Изток“ Ахмед да отиде в затвора?“
Дразни и събирателното „Квартал „Изток“, но още повече цялата словна конструкция с глагола, който, на фона на журналистическия материал, звучи като синоним на „благоволи“. Точно така се държат журналистите, които интервюират жители на квартал „Изток“, сякаш се страхуват, че ако въпросите им не са угоднически, интервюираните ще ги отрежат и ще пропадне материалът.

По същия начин бе изкривена пред зрителя картината, показана от двора на джамията в Сърница, на която неколцина мюсюлмани заявиха, че мислят да не гласуват в знак на бойкот на евроизборите.
„В Сърница обмислят бойкот на евровота“ бе преразказът в заглавия от агенциите, препродали репортажа на национална телевизия.

В  името на сензацията такива рубрики са позволени още при излъчването на репортажа, но когато темата е деликатна, въпросът изкристализира до чиста проба морал.

Знаков журналист излъчи в събота записи от 2013-а с Ахмед Муса Ахмед и съпругата му. Когато жената каза, че има и християни, които уважават мюсюлманите, както и много неверници, които не хулят исляма, журналистът я върна в„нормалното русло“. Нямаше нужда да каже: „Абе, я не ми говори глупости! Я да си дойдем на думата!“.

Той просто каза: „Да, ама много хора плюят исляма“. „Да, ти го каза. Наистина е така“, осъзна се жената. И разговорът пак си тръгна в сензационния коловоз. Ама, че това просто не е така че не са много хората, които плюят исляма, си е подробност.

Вижте и

В началото на процеса кадърни журналисти допус[spider_facebook id=“1″]каха неволни грешки заради специализираната материя на правото или от обща култура. Бъркаха членове и алинеи на НК, бъркаха думата „подсъдим“ с „обвиняем“, „верски“ и „етнически“.

Постепенно се научиха да ги избягват, но продължават да си правят умишлените неточности. Да заиграват в името на атрактивността, търкайки една с друга думите „измислям“ и „ислямизъм“. От такова усърдно триене обаче може да пламне искра, която може и да не е безобидна.

25.03.2014, Знаме – Пазарджик | стр. 1; 3 | Тодор ГРОЗДЕВ

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре