Сега четете
Лични вещи на Леда ще бъдат дарени от снаха й на Къща-музей "Гео Милев"

Лични вещи на Леда ще бъдат дарени от снаха й на Къща-музей "Гео Милев"

778885_511010752284822_96996844_o
Една от последните снимки на Леда Милева

„Вечер на Леда“, проведена на 12 март, събра почитателите й в култовата Художествена галерия в Раднево. Гости на събитието бяха Виолета Цонева, снаха на поетесата Леда Милева, поетът, драматург и режисьор Недялко Йорданов, издателят Иван Гранитски, поетът Любчо Иванов и Трифон Митев, издател и председател на фондация „Пламък“. Иван Гранитски емоционално въведе присъстващите, между които имаше и много ученици, в живота и творчеството на Леда Милева. Специално за случая той презентира „Книга за Леда“, в която има спомени на хора от различни професии, есета за „флагмана на литераторката за деца“.

Гранитски сподели, че след фондациите „Пламък“ и „Гео Милев“, има идея да се създаде и „Леда Милева“, като и трите ще вървят в една посока. Виолета Цонева показа снимки на лични вещи на Леда Милева, които планира да дари на Къща-музей „Гео Милев“. Посетителите на музея ще могат да видят „неудобните“ очила на поетесата. Тя години наред ги събирала в някакво чекмедже и собственоръчно написаната бележка „неудобни“.

Снахата на Леда сподели, че като й правили операция на окото, офталмологът предложил диоптрите й въобще да изчезнат и тя да си бъде с нормално зрение, но поетесата не се съгласила, тъй като повече била известна с визията си с очила. Тогава от 9 диоптъра й ги намалили на 3. Показани бяха също предпочитаният й френски несесер, часовник, бастун, който снаха й и синът й Боян купили от Истанбул, наградите й по разни поводи-плакети, пластики, стъклена каничка. подарена й от Дора Габе, в която поставяла само първите кокичета.

Виолета предложи следващите срещи през годините да се наричат „Първото кокиче“ или „Кокичета“. Сред вещите бяха и две пишещи машини, едната наследена от сестрата на Гео Милев – Пенка Касабова, а другата, която Леда си е купила сама навремето. На музея ще бъде дарен и комплект дискове с гласа на Леда – интервюта, участия по разни поводи, което ще е много ценно за музея. На вечерта, посветена на незабравимата поетеса, Трифон Митев разказа моменти от живота на фамилия Касабови, а Любчо Иванов прочете стихотворение от първата си издадена стихосбирка, посветено на Гео, която на презентацията подарил на Леда.

Вижте и

Недялко Йорданов не седна при официалните участници в срещата, а сред публиката, но се включи накрая и с чувство на признателност и възхищение сподели интересни моменти от срещите си с Леда, докато е била директор на БНТ Изненада за гостите бе изпълнението на Даяна Колева от 3 клас на II ОУ „Св. П. Хилендарски“ на стихотворение на Леда Милева. След края на срещата в приятелски неформален кръг стана ясно, че ще има и други дарове за Къща-музей „Гео Милев“ в Раднево.

[spider_facebook id=“1″]
Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре