Сега четете
Интерфакс опроверга новина за Крим

Интерфакс опроверга новина за Крим

logo-interfaxРуската агенция Интерфакс опроверга съобщението, че Руските сили в Крим са дали ултиматум на украинските части там да се предадат до 5 часа утре сутринта. В противен случай ги очаквал щурм. Ултиматумът, според вече опроверганото съобщение, бил издаден от командващия Черноморския флот на Русия Александър Витко.
Украинският военен министър съобщи, че тази нощ руски изстребители са нарушили украинското въздушно пространство над Черно море. Руски военни части продължават да дебаркират на полуострова.
Премиерът на Украйна заяви, че страната му никога няма да предаде Крим. Владимир Путин не е взел решение за военна интервенция в Украйна, но разрешението на руския парламент за това ще отрезви много хора, заяви заместник външният министър на Русия Григорий КарАсин.

Руският първи дипломат Сергей Лавров призова всички страни в конфликта да се обединят около споразумението от 21 февруари за конституционни реформи в Украйна. Путин и германският канцлер Ангела Меркел се договориха да продължат разговорите за Украйна.

Заради кризата външните министри от Евросъюза обсъждат да замразят преговорите с Русия по визовия въпрос. Съветът за сигурност на ООН ще заседава и тази вечер.

Новината за ултиматума на командващия руския черноморски флот вицеадмирал Александър Витко беше потвърдена от шефа на пресслужбата на министерството на отбраната в Крим Владислав Селезньов. Според него в условията на офицера е включено предложението украинските военни да преминат на страната на кримските власти или да сложат оръжие.

Без нито един изстрел руски части са превзели или блокирали повечето стратегически обекти в Крим. Хората с униформи без опознавателни знаци са именно руснаци и те превъзхождат по численост украинските войници, потвърждават местни източници.

На полуострова са пристигнали руски военни хеликоптери и транспортни самолети. В пристанището на Севастопол има кораби от руския балтийски флот. Има и съобщения, че в някои военни поделения руснаците са употребили груба физическа сила и са заплашили с оръжие. Днес разтревожени жени чакаха новини за съпрузите си пред база на бреговата охрана близо до Симферопол.

“Боим се, че невнимателна дума или движение, изстрел на някой психопат ще предизвика страшни неща”, – заяви Светлана Горбачова, съпруга на украински войник.

След като отхвърлили ултиматума да се предадат, украинците са блокирани в базата.
“Далеч съм от мисълта, че ще има щурм или война. Това никому не е нужно. Надявам се политиците да се договорят”, – посочи Валери Бойко, военна база Превалное.

Някои украински военни не признават новата власт в Киев. Над 5000 души са преминали “на страната на кримския народ”, обявиха властите на автономния Крим.

Вижте и

Край Министерския съвет в Симферопол, на който се веят кримският и руският флаг, набират хора за местните сили за самоотбрана.

“Смятам, че руснаците – наричаме ги руски миротворци – дойдоха в Крим, за да ни защитят от западноукраинския фашизъм”, – споделя гражданин.

Не всички приветстват уверенията на Москва, че защитава руското население в Крим.
“Това се нарича окупация. Може ли да влезеш с войски в чужда страна?”, – изтъкна очевидец.
Вълненията в Източна Украйна продължават. В Донецк, след многохилядни митинги на проруски активисти, стотина души щурмуваха сградата на областната управа. Милицията на се намеси.
Украински медии призоваха руските телевизии да не разпалват конфликта с тенденциозни репортажи. Британският външен министър Уилям Хейг посети Киев и предупреди, че Русия ще заплати цена за намесата си в Украйна.

Новина | | 03.03.2014 22:01 | БНТ | ч. 20:00 |

[spider_facebook id=“1″]
Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре