Сега четете
ЧРД на БТА

ЧРД на БТА

БТА, Снимка: Любословие.bg
БТА, Снимка: Любословие.bg

На днешия 16 февруари, преди 116 години излиза първият бюлетин на БТА. Датата е приета за рожден ден на националната информационна агенция на България, съобщиха от агенцията.

По този повод в Художествена галерия “Илия Бешков“ ще бъде представена изложбата “Незаличимо“, на която Плевен ще има честта да е домакин.

Изложбата “Незаличимо“ съдържа непоказвани снимки и текстове от архива на БТА. Експозицията ще бъде открита от генералния директор Максим Минчев и кмета на Плевен проф. д-р Димитър Стойков на 17 февруари, от 17:00 часа в ХГ „Илия Бешков“.
Българската телеграфна агенция е учредена на 27 януари 1898 г. с Приказ 28 на княз Фердинанд I като служба към Министерството на външните работи и изповеданията за доставяне на телеграфни съобщения за събития в чужбина. Със същия приказ е назначен и първият директор – Оскар Искандер, доктор по философия, редактор и издател.
В първия бюлетин от 4 страници, написан лично от директора на агенцията са събрани седем новини за борсови цени, за събитията в Балканските страни и преди всичко за здравословното състояние на княгиня Клементина. Преписан е в 6 екземпляра и разнесен лично на абонатите. На следващия ден след излизането му – 17 февруари 1898 г. – седемте новини с марката БТА са публикувани в неофициалния раздел на “Държавен вестник“.
През първата година от съществуването си информационната агенция получава за нуждите си 20 хиляди златни лева от държавния бюджет. Щатът й се състои от директор и чиновник. Бюлетините са по 2-3 страници на ден, излизат в ограничен тираж – за двореца, за министър-председателя и министрите, за някои вестници. Абонаментът за БТА тогава е 10 лв. на месец. Три години писар го пише на ръка като началникът винаги се подписва собственоръчно. Първият бюлетин, напечатан на пишеща машина, е от 4 декември 1901 г., но още две години успоредно с печатния текст журналистите пишат и на ръка.
До войните БТА получава международна информация главно от две световни агенции – “Хавас“ (Париж) и Ройтерс“ (Лондон). Сред техническите апарати, използвани през годините в БТА, са морзов апарат, лентова телексна машина “Сименс“ – модел 1936 г., използвана до 1963 г., а също и рулонна телеписна машина “Сименс“ – модел 1937 г., използвана до 1965 г. През 1982 г. в БТА се въвеждат първите електронни телетипни приемни машини.

Вижте и

През 1987 г. агенцията започва да приема телевизионни сателитни програми и да издава поверителен бюлетин за тяхното съдържание. През 1988 г. започва подмяната на пишещите машини с персонални компютри. Редица значими фигури от българския обществен и културен живот работят в БТА през годините. Сред тях са Йордан Йовков, Николай Лилиев, Димитър Бояджиев, Йосиф Хербст, Петър Увалиев, Цветан Стоянов, Серафим Северняк, Стефан Продев и др.
115 години след излизането на първия бюлетин, БТА излъчва денонощно повече от 1000 новини и 2000 снимки от страната и чужбина в 15 емисии. Националната агенция е единствената информационна структура в България, която обработва и излъчва емисиите на световните лидери – Ройтерс, Асошиейтед прес, Франс прес, ДПА, ИТАР-ТАСС, Синхуа, както и на още 30 национални информационни агенции и е техен официално признат партньор.
В средата на април 2013 година в Плевен беше открит десетият пресклуб в България, оборудван с камера за живо предаване на събитията по интернет.

[spider_facebook id=“1″]
Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре