Chicken_MealФренски собственици на ресторанти надигнаха глас срещу навика на клиентите да снимат блюдата, които им се сервират, после да качват снимките в интернет и да коментират някой път негативно ястието, предаде АФП. В някои френски ресторанти на входа вече има надпис, че снимането е забранено, какъвто обикновено има на входа на църкви или музеи.

Жил Гужон, главен готвач в ресторанта Страноприемницата при стария кладенец в град Фонжонкюз, в югозападна Франция, смята, че снимките на неговите ястия, качвани в интернет лишават клиентите от изненадата да видят на живо ястията. Той допълва, че снимките, направени често пъти със смартфона, са с лошо качество и така ястията изглеждат невзрачни, а трудът на главния готвач не е представен в най-добрата светлина.

Освен това снимането на блюдата е до известна степен и кражба на интелектуалната собственост на главния готвач, смята Гужон. Не всички френски готвачи и собственици на ресторанти обаче са против правенето на снимки на блюдата им. Според Давид Тулен, който откри ресторант в Париж през декември, снимките правят безплатна реклама на заведението му и дори клиенти от Нова Зеландия познават кухнята му благодарение на кадрите, качени в интернет. Френските собственици на ресторанти обаче са против прекаляването със снимането в заведенията.

Това мнение се споделя и от собственици на ресторанти в Ню Йорк. На места там също са забранени снимките в заведенията, тъй като клиенти се катерели по столовете и масите, за да заснемат блюдото от най-добър ъгъл и в най-добра светлина и дори носели със себе си стативи.