"Енгри Бърдс" Най-сваляната мобилна игра “Енгри Бърдс” (Angry Birds) е поредният начин, по който американското правителство е шпионирало милиони хора по света. Това стана ясно от разсекретени нови документи от бившия агент Едуард Сноудън, публикувани във вестници като “Ню Йорк Таймс”, “Гардиън” и др.

Изданията посочват, че американската Агенция за национална сигурност (АНС) и британски специалисти са разработвали съвместно от 2007 г. начини за събиране на данни от потребителите на смартфони и таблети чрез популярни мобилни приложения, пише “Стандарт”.

Данните, предавани към рекламни мрежи, съдържат не само информация за версия на операционната система и резолюция на дисплея, но и важни за службите сведения като местонахождение на потребителя, възраст, пол, семейно положение и др.

Специални програми дори предават информация за сексуалните предпочитания на потребителите. Документът, изнесен от Сноудън, не разкрива пълния списък от приложения, чрез които АНС следи, но към тях се отнася популярната игра Angry Birds. Досега тази програма е свалена повече от 1,7 млрд. пъти, което означава, че службите могат да следят през нея огромен брой хора.

[spider_facebook id=”1″]