Сега четете
В последния момент се появи оферта за машини за гласуване

В последния момент се появи оферта за машини за гласуване

Малко преди края на срока, днес в ЦИК е постъпила оферта за доставка на устройства за машинно гласуване.

Крайният срок беше 17 часа, а офертата е внесена между 16.00 и 16:30 часа, съобщи пред „Фокус“ говорителят на ЦИК Камелия Нейкова. Тя уточни, че офертата е подадена от фирма „Лирекс“.

По информация на „Капитал“ досега тя не е участвала в обществените поръчки за машини за гласуване. Има опит обаче в осигуряване на касови апарати и системи за таксуване и тарифиране, както и за електронни здравни услуги.

Процедурата беше пред провал, тъй като до този никой не се наемаше да осигури нужните машини за краткото време до 26 март. Дори и тази оферта не дава гаранция, че на изборите ще може да се проведе машинно гласуване в цялата страна. Предстои разглеждане на офертата и оценка дали отговаря на условията.

От ЦИК вече изчислиха, че поръчката трябва да е за 12 500 устройствата с прогнозна стойност на 12,5 милиона лева.

Вижте и

Ако ЦИК не успее да намери машини, вотът ще се осъществява с хартиени бюлетини. Тогава обаче е възможно резултатите да бъдат атакувани в Конституционния съд, след като Върховният административен съд вече се произнесе, че по закон машинното гласуване трябва да бъде осигурено във всяка секция в страната.

Председателят на Конституционният съд Борис Велчев коментира пред журналисти, че ако постъпи такова искане, ще бъде разгледано, но коментира, че не може да се произнесе предварително.

източник: dnes.dir.bg
Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре