Сега четете
Преглед на някои от основните теми в световния печат

Преглед на някои от основните теми в световния печат

o-newspapers-facebookДесет хиляди бежанци в Гърция са готови да бъдат преместени, заяви във вторник заместник-председателят на Европейския парламент Димитриос Пападимулис, който също така е и член на гръцката партия СИРИЗА, пише Daily Sabah. По време на пресконференция в Брюксел Пападимулис отбеляза, че страните членки на блока, които отказват да приемат мигранти, създават проблем и задържат хиляди бежанци в Гърция, макар че те вече са готови да бъдат преместени.
„Ние казваме, че хората не са числа, но понякога числата казват много за хората особено когато говорим за хиляди, бягащи от война със своите семейства“, подчерта заместник-председателят. „Европа трябва да изпълни своите задължения и да помогне“, допълни Пападимулис, уточнявайки, че Гърция не може да поеме цялата тежест на бежанската криза сама.

Сирийската армия обвини ръководената от САЩ коалиция, че планира да позволи на терористите от „Ислямска държава“ да напуснат иракския град Мосул и да преминат в Сирия, пише вестник The New York Times. От Главното командване на армията в Дамаск отбелязаха в изявление във вторник, че според план на Вашингтон и Рияд сигурността по пътищата ще бъде гарантирана, така че терористите да създадат „ново бойно поле“ в източната част на Сирия. В изказването обаче не се уточнява на какво е базирано това заключение.
Все още няма коментар по темата от страна на властите във Вашингтон и Багдад.

Подкрепената от Русия сирийска армия се бори с „Ислямска държава“ в отделна кампания в Сирия, но отбеляза, че ще отговори с всички сили, ако границата й бъде премината от джихадисти. „Всеки опит да се премине границата е нападение срещу суверенитета на Сирия… и ще се справим с него чрез всички налични сили“, допълват от командването.

Националната разузнавателна агенция на Турция предупреди за възможни нападения от терористичната групировка „Ислямска държава“ в пет турски провинции, пише Hurriyet.
Агенцията е изпратила предупреждението до всички 81 провинции на Турция, отбелязвайки, че джихадистите могат да извършат атака в Истанбул, в югоизточната провинция Газиантеп, в Анкара, в южната провинция Анталия и в западната провинция Измир. Според доклада сред целите на терористите са публичния транспорт, както и Евразийския тунел, който ще свърже европейската част на Истанбул с азиатската и се очаква да бъде отворен през декември.

„Тази организация търси начини да атакува турския авиационен сектор. Беше получена разузнавателна информация, че терористите планират да поставят експлозиви или остри предмети като ножове и бръсначи на самолетите в електронни устройства“, се уточнява в съобщението, изпратено до полицията. „Опасността от нападение се увеличи през последните дни“, допълват от Агенцията. Метрото, автобусите, мостовете, летищата, автогарите и морския транспорт са сред изброените от разузнаването цели на „Ислямска държава“.
Международният олимпийски комитет обмисля да премести състезанията по гребане и кану-каяк на Олимпиадата през 2020 г. от Токио в Южна Корея, пише вестник The Asahi Shimbun.

Вижте и

Губернаторът на Токио Юрико Койке, която се опитва да управлява растящите разходи около Олимпийските и Параолимпийските игри в столицата, е предложила състезанията по гребане и кану-каяк да се проведат в префектура Мияги. Тя отбеляза като причина за това увеличаването на разходите с около 50 млрд. йени (500 млн. долара), ако бъде изградено необходимото съоръжение в Токийския залив.
Но от Международния олимпийски комитет и международните организации на тези спортове настояват именно за Токийския залив. Източник, запознат със ситуацията, уточни, че ако Токио се сблъска с проблеми при тези състезания, от Комитета могат да предложат те да бъдат преместени в Южна Корея, където се проведоха Азиатските игри през 2004 г.


агенция Фокус

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре