Сега четете
Ваксина срещу опраскване!

Ваксина срещу опраскване!

Moskov_4Здравният министър Петър Москов се включи в дебата за новите учебни планове и разкритикува формулировката за съвместното съжителство между българи и турци по време на периода на османската власт по нашите земи

„Детето ми на 6-6 и половина и знае, че е имало турско робство. Знае и за ролята на православната църква за запазването ни като народ. Чист идиотизъм е да казваш, че съжителстваш с някой който те е победил и поробил“, каза Москов в сутрешния блок на bTV.

„Пентаксим“ е френска ваксина, а не турска ваксина, заяви здравният министър. Тя само е доставена от Турция, но производителят и е заводът „Санофи Пастьор“ в Лион, категоричен беше той. По думите му, на ваксината са били направени всички тестове, че отговаря на европейските изисквания.

„Изпълнителната агенция по лекарствата излезе със становище, че „Пентаксим“-ът е законосъобразен и е приложим според календара за ваксинации“, поясни Петър Москов. Държавата може да прилага и неразрешени ваксини, каза още здравният министър.

„Това е ваксината, за която аз съм гарантирал на своите близки и приятели, че е същата, която се продава и във Франция. Няма никаква опасност за сигурността и здравето на българските деца“, увери здравният министър.

„Не смесвайте нарушаването на нечий икономически интерес и политическата атака със сигурността на ваксините.“

Той уточни още, че не става въпрос на сглобяване, а за напълване в спринцовка.

Разследването на прокуратурата всъщност засяга търговията с ваксината, а не дали тя е разрешена, обяви Москов. Според здравният министър, срещу него се водела яростна политическа атака, чийто говорители били от ДПС, като целта била движението да влезе през парадния вход във властта.

„Срещу мен се води пропаганда заради нарушени икономически интереси. Разни хиени по сайтове за 50 лева могат да напишат всичко“, обясни Москов.

Здравният министър допълни още, че турският завод, в който френската ваксина е доопакована, е партньор с едни от най-големите фармацевтични компании в света и няма никакво съмнение в качеството на продукта.

„Ваксината „Еувакс“ ни е необходима заради огромния бежански поток. Тя е срещу Хепатит Б. Единственото взаимоотношение на здравното министерство с Турция са ваксините, за което съм им благодарен“, завърши Москов.

Москов определи като спекулации медийните писания за турски интереси в технологията за събирането на пръстов идентификатор за здравноосигурителните права.

„Две компании са допуснати за участие на финалния етап на конкурса за електронното досие. И двете са български. Това са „Стемо“ и „Контракс“ – едната е правила системата на ДАНС, а другата – на парламента. Каква Турция за бога! Капка по капка се цели нищо да не мръдне в тази държава, но то ще мръдне“, зарече се министър Москов.

Вижте и

Смисълът на промяната е да се промени системата, която в момента е бавна, не е обективна и е доста корумпирана”, поясни Петър Москов.

По думите му най-важното, което е предвидено в новата система, е реинтегрирането на хората с инвалидна степен обратно в обществото. „Смисълът на системата сега е изключващ. Казват – Петър Москов, ти си инвалид, вземи тези 50 лева, заповядай инвалидна количка и, моля те, стой си вкъщи”, каза Москов.

Друга съществена промяна ще бъде отварянето на ТЕЛК комисията за лекари с ясна квалификация. „В момента там могат да работят само лекари от ТЕЛК. Лекар хирург, който може да установи нещо по вас, не може да ви даде телково решение”, поясни Москов.

Относно корупцията в системата Москов поясни, че ще се борят с нея на принципа на социологическа извадка. „Ако 100 души са освидетелствани и 10 трябва да се проверяват, те се проверяват. И ако има разлика между състоянието им и ТЕЛК статуса, тогава нещата стават лоши и за лекаря, и за болницата”, допълни здравният министър.

Здравният министър Петър Москов подчерта, че новата система по никакъв начин няма да „удари” хора с телкови решения.

bTV, „Тази сутрин“

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре