Сега четете
Б. Борисов: Когато някой се обръща към теб с молба, това крадене на бизнес ли е?

Б. Борисов: Когато някой се обръща към теб с молба, това крадене на бизнес ли е?

boyko borrisovАко за някого е нормално в 18:30 часа на 31 декември да каже, че не може да се справи със задачата си и след това да твърди, че му крадат бизнеса, това е наглост.

Така премиерът Бойко Борисов коментира в студиото на бТВ ситуацията с руските доставки на синьо гориво за хилядите битови потребители на „Овергаз“, които в самия край на миналата година бяха поети от държавата.

Някои коментатори видяха в сюжета опит да се използва търговски спор между компанията и руските й партньори, за да бъде тя открадната. Други определиха случващото се като „активно мероприятие“, извършено за наказание на шефа на „Овергаз“ Сашо Дончев, чийто вестник „Сега“ е критичен към властта.

Борисов донесе в студиото документ, в който са разписани планираните доставки за „Овергаз“. „Нула до нула е, нула до нула“, каза премиерът, докато показваше листа на камерата. „Газпром“ ни предупредиха през БЕХ и „Булгаргаз“, че един от основните ни дистрибутори, захранващ домакинствата, не прави заявки“, обясни министър председателят.

Той каза, че чак в 18:30 часа на 31 декември от „Овергаз Мрежи“ изпратили писмо до „Булгаргаз“ с искане те да поемат доставките. „Предвид създалата се извънредна ситуация „Овергаз Мрежи“ се обръща към Вас с молба“, зачете Борисов и допълни: „Когато някой се обръща към теб с молба, това крадене на бизнес ли е?!“.

По думите му ако управляващите не са били предупредени навреме, че има проблем, е имало 2 хипотези. Едната: „В 12 часа спираме газа, става ужас“. Борисов посочи, че тогава всички газифицирани домакинства са щели да минат на ток: „Те щяха да ми сринат цялата енергийна система, страната щеше да угасне“.

Той даже видя и още по-конспиративен сценарий. По думите му за кражба на бизнеса на Сашо Дончев говорели тези, които „правеха коментари, когато избирателно на 20% им вдигнаха тока и им дадоха сметки за 40 дена“. Борисов заподозря, че сега отново е можело 200 000 души да излязат на улиците. „Дали хората ще се сетят за „Овергаз“ или за Бойко Борисов – кого ще напсуват? Със сигурност мене“.

Вторият вариант бил по спешност да се използва руският транзит извън квотата, на която имаме право – а това, по думите му, означава с 10% по-висока цена. Бойко Борисов отбеляза, че в Санкт Петербург проявили разбиране за „чрезвичайната“ ситуация.
„Те са много стриктни, защото искрено се надяват на конектора да дойдат две техни тръби от по 10 млрд. кубични метра“, посочи той. По думите му появата на снимката на Владимир Путин с българското му кученце не е случайно и е показателно, че „ни обича“.
Министър-председателят обясни думите си, че падането на първия му кабинет е осуетило строителството на „Южен поток“ у нас. По думите му по онова време все още не е имало криза в Украйна и проектът е бил приоритетен за ЕС. „Тогава се набутаха фирмите на Орешарски“, каза премиерът и припомни рязко скочилата цена на тръбата.

Борисов подчерта, че няма любими бизнесмени на властта, а със Сашо Дончев имали „много нормални, даже добри отношения“. „Техните (на в.“Сега“-б.р.) карикатурки (където чест герой е именно премиерът) няма да ги коментирам“, каза Борисов.

Вижте и

Междувременно в ефивра на Нова телевизия енергийният министър Теменужка Петкова заяви, че българската държава се намесила и изпълнила своята функция да не остави близо 200 000 потребители без топло. В противен сбучай нямаше да има доставки на газ за абонатите на „Овергаз“, каза тя. Петкова потвърди за писмото.

Събитията се развиха много бързо на 30 декември. Напълно наясно съм как вървяха нещата, каза Петкова.

„Една от основните задачи на правителството е да създава конкуренция и да развива пазара, както електроенергийния, така и пазара на природния газ. Не е работа на министъра на енергетиката да се намесва в търговските взаимоотношения на частните компании. „Овергаз“ ползва близо 10% от доставките на газ за България. Другият доставчик е „Булгаргаз“, коментира още енергийният министър.

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре