Сега четете
Християнство и европейски ислям: Бойко Василев с филм по следите на предполагаемото сходство

Християнство и европейски ислям: Бойко Василев с филм по следите на предполагаемото сходство

Документалната поредица на БНТ1, посветена на радикалния ислям и корените му в Европа продължава с филма на Бойко Василев – „Катедрала и джамия”. Той ще бъде излъчен този понеделник (18-ти май) от 22:00 часа в рубриката „В кадър”.

Филмът е заснет в Германия в края на 2011 г. и разказва за строежа на нова голяма джамия в града на катедралата – Кьолн. Строителството продължава до днес и заради дебатите джамията още не е открита. Междувременно се случиха събитията „Шарли Ебдо” и разговорът за политическата коректност и европейския ислям стана особено актуален.

unnamed

Документалният филм проследява темата за езика на политическата коректност, която е болезнена и за България. „Макар и непряка, аналогия със случващото се у нас може да се направи. Катуница, Шенген, Кьолн, датските карикатури, Шарли Ебдо – може би, това са думи за една и съща криза: кризата на несъстоялата се интеграция и утопичното „мулти–култи“ общество”, коментира Бойко Василев.

unnamed2

Журналистът показва как в началото на  XXI век изграждането на кьолнската джамия завихря ожесточени спорове в германското общество. През 2011 г. те се вляха в разговора за т. н. „мулти–култи“ общество, разпален от книгата на Сарацин „Германия се самоликвидира“. Трагичните събития в Норвегия също показват с какви страсти е зареден този разговор. Филмът поставя множество въпроси: Интегрират ли се имигрантите? Съвместимо ли е християнството с европейския ислям? Що е то общество „мулти-култи“, съществувало ли е въобще и има ли шанс в бъдеще? Как се променя Германия, а с нея и Европа с милионите турци, араби, иранци? Какви ветрове духат на Запад?

 

Отговори на тези въпроси дават журналистическата легенда Гюнтер Валраф, оцелелият от Холокоста писател Ралф Джордано /днес вече покойник/, един от най-известните немски философи Рихард Давид Прехт, дамата – политик от турски произход Лале Акгюн, проповедникът от гетото отец Франц Мойрер.

 

Вижте и

Оператор и режисьор на филма, който зрителите ще видят в понеделник, е Хрисимир Данев.

 

По темата работи: Мария Тодорова

16.05.2015 г.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре