Сега четете
95 години от рождението на Валери Петров

95 години от рождението на Валери Петров

valeri petrov

На 22 април 2015 г. едно пораснало дете с мъдър поглед и чувство за хумор щеше да навърши 95 години. И ще ги навърши с незабравимите си текстове, които ще живеят и ще парят в гърдите ни, докато ги четем и препрочитаме. Не е случност, че Валери Петров завършва медицина в СУ (1944г.), защото той се превръща в доктор на надеждата чрез думите, казват организаторите на тържеството тази вечер в чест на големия поет, писател, драматург и преводач.

Днес в зала 7 на Националния дворец на културата от 18 ч. ще се чуят още веднъж думите на Валери Петров, за да си спомним за него и да се запознаем наново. Предстои представянето на най-новата му книга „Стихотворения 2007-2013″ на изд. „Захарий Стоянов“, отпечатана с подкрепата на Национален център за книгата.

 

„Песен за приятелството

Казва се приятел пръв,

Но защо е той такъв?
Затова че пръв полита
в огъня да те спaси,

пръв,
и без да се запита
прав ли си или не си.

Вижте и

Пръв за теб леда пролазва,
пръв за теб пролива кръв
ето – затова се казва,
че приятелят е пръв!
„Жалко, че не я дочака, но едно от светилата в българската литература за нас е по-жив от живите. Затова паметната вечер в негова чест е наречена „Живият Валери Петров“, каза директорът на НДК Мирослав Боршош.
„Вечерта се организира от НДК, издателство „Захарий Стоянов“ и Съюза на българските писатели, а в тази среща, надяваме се, ще оживее нежният човек и лирик Валери Петров – умислен, съзерцаващ живота и страдащ, надяващ се и вярващ“, казват от издателството.

„Те не идват от Космоса, те родени са тук,

но сърцата им просто са по-кристални от звук…“

Любословие по Vsekiden.com

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре