Сега четете
Европейска седмица на програмирането

Европейска седмица на програмирането

socialmediaworldВ следващите няколко години в Европейския съюз се очаква недостиг от близо 900 000 компютърни специалисти. Прогнозата е на Еврокомисията. Причината – търсенето на ай ти експерти изпреварва темпа на завършващите. За да се справи с проблема, Комисията организира Седмица на програмирането. У нас тя започна със специално обучение за жени. Как те направиха своите първи стъпки в компютърното програмиране – вижте в следващия репортаж.

В проекта “Рейлс Гърлс” 50 компютърни специалисти научават 70 жени на първите стъпки в програмирането. А именно – как да работят с HTML, за да си направят уеб-сайт. Обучението е само за жени, за да се промени балансът в тази типично мъжка професия, казва Посланикът на новите технологии в България Гергана Паси.
Гергана Паси, Посланик на новите технологии в България: Програмистите в дигиталния свят са хората, които създават една голяма част от продукта. Хората, които няма да останат без заплата.
Създаването на дори елементарен уеб-сайт, обаче, не е лесна работа.
Димитър Димитров, ръководител на обучението: Елементарен сайт може да се направи за няколко часа. Ако искаме нещо по-сложно, с повече функционалност, може да отидат и години.
Даниела Атанасова работи във фирма за хардуер. На ръба е да смени попрището и да стане програмист.
Даниела Атанасова, участник: Първо, че е много интересна и вдъхновяваща професия. Второ, че е добър начин да се развивавш в днешно време.
Мартина Колева, бивш участник: В момента различни сфери и програмиране се комбинират. Тоест журналистика и програмиране, или… биология и програмиране. Така че смятам, че това е страхотен плюс за всеки човек.
До момента обучението за програмисти са преминали над 200 жени в България.

[spider_facebook id=“1″]

По БНТ

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментара (1)
  • Здравейте! Бих искала да се включа в слеващото обучение „Рейлс Гърлс“ за България.Какъв е начина? Къде да търся информация? Какво е необходимо и кога?

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре