Всеки производител ще е длъжен да обяви насекомото, което е вложено в дадения продукт, като изписва неговото латинско наименование, наименованието на български и вида, в който присъства, и задължително е да бъде обявен като алерген, така че потребителите, които имат проблеми, да бъдат запознати.
Това заяви д-р Иван Генчев, директор на Дирекция „Контрол на фуражите и страничните животински продукти“ в БАБХ в новата рубрика на Сдружението „За достъпна и качествена храна“.
Причината е новата европейска директива, според която могат да бъдат употребявани и други животински видове в хранителните продукти. Тази директива разбуни духовете, както в социалните мрежи, така и в медиите.
В директивата се упоменава в кои храни може да присъства този животински продукт, в какви количества и в какъв вид ( изсушени, на прах или замразени). До момента в употреба може да бъдат включени само брашненият червей, домашният щурец, прелетен щурец, малък мрачник.
Д-р Генчев успокои потребителите, че други видове, докато не бъдат изследвани и одобрени, няма да бъдат влагани в никакви храни и ако някой си позволи да употребява насекоми извън списъка в директивата, ще бъде подлаган на сериозни санкции от страна на Агенцията по безопасност на храните.
От БАБХ обещаха да оказват пълен контрол на фермите, в които се отглеждат насекомите, и да се следи пътят на инсектицидите от фермата до трапезата. Изсушавайки се, насекомите минават висока термична преработка и това обеззаразяване гарантира безопасност на крайния продукт, категоричен е д-р Генчев. Досега няма сигнали за употреба на инсектициди в българските продукти или ако има такива, все още не са достъпни до голяма част от потребителите. В другите държави от ЕС може да има по-голямо разпространение, но няма сигнали за обществено недоволство.
Много е важно потребителят да наблюдава етикета и да чете какво да съдържа. Ако има разминаване между етикета и съдържанието вътре, може да подадете сигнал и ние да влезем в ролята си на медиатор между потребители и институциите, както и съответните органи и оператори, напомня председателят на Сдружение „За достъпна и качествена храна“ д-р Андрей Велчев.