Сега четете
Как ще се продават храни с насекоми у нас

Как ще се продават храни с насекоми у нас

Всеки производител ще е длъжен да обяви насекомото, което е вложено в дадения продукт, като изписва неговото латинско наименование, наименованието на български и вида, в който присъства, и задължително е да бъде обявен като алерген, така че потребителите, които имат проблеми, да бъдат запознати.

Това заяви д-р Иван Генчев, директор на Дирекция „Контрол на фуражите и страничните животински продукти“ в БАБХ в новата рубрика на Сдружението „За достъпна и качествена храна“.

Причината е новата европейска директива, според която могат да бъдат употребявани и други животински видове в хранителните продукти. Тази директива разбуни духовете, както в социалните  мрежи, така и в медиите.

В директивата се упоменава в кои храни може да присъства  този животински продукт, в какви количества и в какъв вид ( изсушени, на прах или замразени). До момента в употреба може да бъдат включени  само брашненият червей, домашният щурец,  прелетен щурец, малък мрачник.

Д-р Генчев успокои потребителите, че други видове, докато не бъдат изследвани и одобрени, няма да бъдат влагани в никакви храни и ако някой си позволи да употребява насекоми извън списъка в директивата, ще бъде подлаган на сериозни санкции от страна на Агенцията по безопасност на храните.

Вижте и

От БАБХ обещаха да оказват  пълен контрол на фермите, в които се отглеждат насекомите, и да се  следи пътят на инсектицидите от фермата до трапезата. Изсушавайки се, насекомите минават висока термична преработка и това обеззаразяване гарантира безопасност на крайния продукт, категоричен е д-р Генчев. Досега няма сигнали за употреба на инсектициди в българските продукти или ако има такива, все още не са достъпни до голяма част от потребителите. В другите държави от ЕС може да има по-голямо разпространение, но няма сигнали за обществено недоволство.

Много е важно потребителят да наблюдава етикета и да чете какво да съдържа. Ако има разминаване между етикета и съдържанието вътре, може да подадете сигнал и ние да влезем  в ролята си на медиатор между потребители и институциите, както и съответните органи и оператори, напомня председателят на Сдружение „За достъпна и качествена храна“ д-р Андрей Велчев.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
9
Не съм сигурен
1
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре