Сега четете
Не се обмисля затягане на мерките срещу COVID-19 (ОБЗОР)

Не се обмисля затягане на мерките срещу COVID-19 (ОБЗОР)

Репортер по темата: Тодор СТЕФАНОВ, Luboslovie.bg

Министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов увери, че за момента не се обмисля затягане на мерките срещу COVID-19 в България, като призова хората да спазват сегашните.

Няма да се затварят градове или да се поставят КПП-та. Ако ние всички не вярваме в необходимостта да спазваме и да сме дисциплинирани по отношение на тези мерки, няма смисъл да се въвеждат нови, които също да бъдат подлагани на съмнение и да не се спазват. Нека да се съсредоточим върху действащите в настоящия етап мерки, които касаят затворените помещения, носенето на маска и спазването на стриктна дезинфекция, както и спазването на дисциплина“, допълни той.

Ангелов гарантира, че ако се стигне до по-голям брой заболели, които имат нужда от болнично лечение, има готовност да бъдат открити допълнителни легла.

Имаме готовност да разкрием над 8 000 легла и около 1 200 за интензивно лечение. В момента в България в национален мащаб към вчерашна дата имаме 1 307 човека, които са настанени в лечебните заведения и 64 в интензивните структури. Имаме капацитет от достатъчно свободни легла на национална база. Има области, където имат затруднения. Такива са две: Бургас и Благоевград“, посочи той.

Здравният министър съобщи още, че правителството е взело решение да бъдат закупени 2 500 флакона „Ремдесивир“ на стойност 2,1 млн. лв.

Клинични проучвания са доказали ефективността на „Ремдесивир“. Това е медикамент, който се използва за лечението на пациентите в почти всички държави в света и всички държави в ЕС. Това не е български опит“, обясни той.

Министърът на образованието Красимир Вълчев от своя страна увери, че не се мисли и за цялостно затваряне на училищата.

Вижте и

Той отбеляза, че 99,7 % от учениците в системата продължават обучението си присъствено, което е и целта на МОН. За нуждите на дистанционното обучение пък правителството отпусна 14 млн. лв. по бюджетите на училищата за закупуването на 16 000 лаптопа, от които 12 000 за ученици и 4 000 за учители.

Това са средства от държавния бюджет, с които училищата ще закупят тези преносими устройства. Надявам се това да стане бързо, в следващите седмици, до края на годината. Това не отменя ангажимента ни да закупим 80 000 устройства със средствата от Европейския съюз по инструмента reactEU. То е свързано с по-продължителни процедури, отколкото на нас ни се иска особено в този момент“, допълни той.

В пост във „Фейсбук“ министър-председателят Бойко Борисов също сподели, че нищо не налага допълнителни рестрикции като КПП-та или други ограничения и призова българите да останат отговорни и да спазват действащите сега мерки.

След заседанието на Министерски съвет днес, здравният министър се срещна с представители на развлекателния бранш и беше взето решение да бъде засилен контролът по спазването на противоепидемичните мерки в дискотеките и нощните клубове.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.

Нагоре