Сега четете
Slave to my phone !?!

Slave to my phone !?!

Вероятно няма да прочетете тази статия до края. И това е заради смартфоните. Te промениха живота ни.  И за добро, но и не чак толкова. Тази статия не е за положителния принос на смартфоните към нашия живот, които са неоспорими, а по-скоро за ефектите и афектите върху нашето поведение и по-специално за това как те променят начина, по който работи м

smartphone-photo-cell-phone-slave-small-buttonsозъкът ни.. Ето и някои факти, които доказват, че бавно и сигурно се превръщаме в роби на нашите смартфони и джаджи:

Поблемът накратко

Смартфоните са толкова пристрастяващи, защото активират системата за награди. Реално, това не го прави самото устройство, а  приложенията, които са инсталирани на него. Това, което е в основата на проблема е така наречената система за възнаграждение, която засилва връзката между определен стимул или последователност на поведение и наградата за добро чувство (удовлетворение), което следва. Всеки път, когато отговорът на стимул води до награда, тези асоциации стават по-силни чрез процес, наречен дългосрочен потенциал.

Защо проверяваме смартфоните толкова често?

Ние сме генетично устроени да получаваме и поглъщаме информация. Именно комбинацията от навици за набиране на информация и избягването на скуката ни кара да проверяваме смартфоните си толкова често. Това е новост в борбата със скуката, а смартфоните създават и отварят врати към виртуален свят, където информацията тече непрекъснато.

Последици от пристрастяването към смартфона: многозадачност (multi-tasking)

obsessionСледствието е, че ние проверяваме смартфона си често в търсене на най-новата информация, за да получим поредната си доза допамин. Това води до феномена  многозадачност, който всички познават много добре. Ние не можем да устоим повече на изкушението да да проверим смартфона си, докато работим нещо друго или  някой говори или сме ангажирани със задача, която изисква цялото ни внимание. Това влияе върху способността ни да се фокусираме и  значително намалява производителността ни.  Защо ли е така ? Просто, защото, човешкият мозък не е създаден да бъде добър в многозадачността. Доказано е, че мозъкът ни дори не може да се съсредоточи върху две задачи наведнъж.

Факти и статистика за влиянието на смартфоните върху нашето поведение

Ето няколко статистически данни за това как използваме смартфоните си. Те ясно показват, че животът ни е тотално под въздействието на тези устройства и че поведението ни е променено драстично:

Вижте и

  • Тийнейджърите вярват, че могат да използват и превключват между няколко (средно около 7) форми на медия (филм, музика, игри, чат и прочие) едновременно;
  • До 95% от населението изпада в многозадачност всеки ден;
  • Възрастните проверяват до 150 пъти смартфона си на ден (на всеки 6 или 7 минути);
  • Във Великобритания повече от 50% от възрастните проверяват смартфоните си поне веднъж на час;
  • 3/4 от собствениците на смартфони в САЩ изпитват паника, когато не могат да намерят веднага своя смартфон;
  • 50% от собствениците на смартфони в САЩ проверяват смартфона си, когато се събуждат и все още са в леглото;
  • 1/3 проверяват смартфона си, когато са в банята;
  • 3/4 ходят в тоалетната с телефона си;
  • 3/10 проверяват смартфона, докогато вечерят с други хора;
  • 1/3 от възрастните проверяват телефона си веднага след получаване на известие;
  • 40 % от младежите предпочитат „виртуалната любов“ (каквото и да означава това)!!!

Какво можем да направим ?

Този въпрос е валиден само ако искате да промените поведението си или с други думи, ако сте разбрали, че сегашното ви поведение е проблем. Повечето хора всъщност няма да го разпознаят като проблем. Но, ако сте прочели тази статия, вече сте направили първата стъпка за себе си. Вие сте наясно с проблема и тези няколко реда ви обясниха причините за симптомите, които наблюдавате.

IS

Иво Стойков, ИТ Директор, Автор на собствена рубрика. Експерт с 18 години опит, като ръководител на ИТ и бизнес проекти, ръководител на екипи по софтуерна поддръжка, бизнес консултант и аналитик, системен интегратор и архитект, мениджър „Човешки ресурси“, експерт по управление на търгове и тръжна документация в сферата на ИТ поръчките. Експерт по информационна сигурност, дигитална трансформация на бизнеса и GDPR.

e-mail: [email protected]

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.

Нагоре