Сега четете
Digital Society – по естонски. Другото – по нашенски….

Digital Society – по естонски. Другото – по нашенски….

 

В Естония има само три неща които изискват Вашето лично, физическо участие, като две от тях са брак и развод. Третото не искате да го знаете. Всичко останало можете да свършите онлайн. Всичко означава наистина всичко – всичко, което  касае областите, попадащи в компетентността на публичната администрация.В същото време и частните компании също са част от държавната дигитална платформа и допринасят  за развитието на цифрови услуги.

Всеки естонец притежава цифрова лична карта – дигитално ID с чип и един карточетец, които дават достъп до държавната електронна платформа.  Картата предоставя достъп на гражданина до всички електронни услуги, включително до тези на банките и компаниите за комунални услуги. С личните си карти могат да плащат дори билети за паркинг или за градски транспорт, а картата съдържа дори данни за здравния статус на лицето. Всеки собственик на лична карта получава и официален имейл адрес. Адресът е предназначен за официална комуникация с държавата и е посочен като „официално електронно местоживеене“ на гражданина.

В системата има информация за образованието, включително оценките в училище, здравеопазване, включително срещи с лекаря,  информация за доходи, данъци и много други. Всъщност, в Естония днес вече не можете да извършите повечето формалности лично (на практика означава почти никоя от тях).  Всички държавни служби работят  на базата на дигиталната платформа!

https://e-estonia.com/

В случай на пътна проверка, полицията използва същия портал. Когато се обадите на спешна помощ също. Когато кандидатствате за кредит също. Няколко кликвания позволяват проверка на данъците, създаване на фирма, проверка на спестяванията. В Естония съдилищата работят в платформата X-Road. Съдиите, заедно с адвокати и полиция въвеждат данни в компютрите – без документи; дори няма нужда да транспортирате заподозрян до съда – телеконференцията е достатъчна.

Естонците могат да гласуват онлайн, но системата е различна от тази, известна от другите страни. Системата за електронно гласуване е част от държавната платформа. Трябва да влезете в акаунта си и да гласувате. След това дигиталната система премахва личните данни, за да запази анонимността ви и изпраща резултата на изборната комисия. Освен това, по време на гласуването гражданинът може да промени решението си и последният вот презаписва предходния.

Естонското правителство също работи чрез дигиталната платформа – седмичните сесии се провеждат с таблети в ръка. Министрите знаят дневния ред на заседанието преди началото му. Щракват върху поле, сочещо дали са съгласни с дадено твърдение и биха искали да говорят по темата. Нещо повече, министрите не трябва да присъстват физически, защото могат да използват аудио-визуално оборудване, за да участват дистанционно. Участниците в сесиите, също както и други граждани, влизат в портала и потвърждават своята самоличност. Това решение позволява намаляване на сесиите в кабинета три пъти – от 4-5 часа до приблизително 90 минути.

uf1

Към естонското е-правителство функционират следните ключови системи:

  • X-Road – единна информационна система на обмен на данни и информация (в реално време), както между държавните организации и служби, така и между държавата и гражданите. Системата включва над 1500 услуги с повече от 80 бази данни и обединява електронните ресурси на над 500 организации и институции.
  • ID card – лична карта с вграден чип, която може да се използва за криптиране на документи и за добавяне на електронен подпис. Mobile ID – мобилна лична карта, предназначена за използване в електронна среда. С нея хората имат достъп до информационните системи, използвайки своите мобилни телефони като лични карти.
  • eSchool – електронно училище, което свързва родители, студенти, учители и училищни администратори, като предава цялата училищна информация. Родителите имат достъп до точна информация в реално време, могат да следят класовете, посещаемостта, домашните работи, а също и да участват в класни или училищни форуми.
  • ePolice – електронна полиция: Полицейските коли са оборудвани с компютър, достъп до Интернет и устройства, които изпращат информация от централния комуникационен център. Полицейските служители имат достъп до системата на полицията, в която информацията е свързана с X-Road, и това им осигурява възможност за бързина на реакциите при изпълнение на ангажиментите им. Заедно с това, на естонските граждани не се налага да носят шофьорска книжка, застрахователни и др. документи, тъй като се идентифицират само с личната си карта, а тя съдържа цялата необходима информация.
  • eVoting – електронно гласуване по интернет: В парламентарните избори от март 2007 г. нататък повече от 90% от всички избиратели са имали възможност да гласуват чрез интернет с карта за самоличност.
  • eBanking – интернет банкиране, което позволява на клиентите на банките да завършат всички видове сделки с парите си от дома, офиса или от друго място.
  • eTax office – данъчна служба: Системата идентифицира лицата с помощта на ID card, Mobile ID или eBanking. Така не е нужно потребителите многократно да въвеждат своите данни. Подаването на данъчна декларация онлайн отнема само няколко минути, защото Х-Road предоставя всички информационни системи на разположение.
  • eResidency – електронно пребиваващ гражданин: Естония е първата държава, предлагаща правителствена електронна идентичност, която дава възможност на предприемачите по целия свят да създават и управляват независим от местоположението си бизнес.

Спестяванията, които Естония генерира в резултат на пълната дигитализация, са огромни. Средствата, които остават ежегодно, са равни на 2 процента от БВП – както се шегува бившият президент на Естония Тоомас Хендрик Илвес – страната получи националната си сигурност безплатно, тъй като такъв процент Естония, като член на НАТО, харчи за отбрана.

Сега е време да се приберем у нас. И както всички се досещаме тук нещата изглеждат по български, а именно:

7e52d5c45a521ae63058f61248966117 copy

Вижте и

Държавата е похарчила над 2 милиарда лева за т.нар. електронно правителство и както всички знаете от това не последва особен резултат. И то става въпрос за периода 2002-2016 г. За сравнение Естония ,  която се дава за пример в е-управлението  е похарчила равностойността на 50 милиона лева.  Не знам дали Ви се е налагало да търсите информация на сайтовете на ведомствата или да ползвате някоя електронна услуга, но от собствен опит Ви казвам, че не много лесно.

По статистика от 2016 г. в България администрацията събира от гражданите общо 5985 вида документи или удостоверения, за да предоставя услугите си; 453 часа годишно са необходими на средностатистическия българин, за да се подготви и плати данъците си – 9 пъти повече, отколкото в Естония; 23 дни са нужни за започване на бизнес; 262 дни са необходими в България за включване към електроразпределителната мрежа – 3 пъти повече, спрямо Естония; 41 дни са необходими за получаване на оперативен лиценз – 2,5 пъти повече, отколкото в Естония; 16% от времето си българските мениджъри отделят за справяне с бюрократични разпоредби – 2,4 пъти повече, отколкото в Естония; половината българи никога не са поръчвали стоки или услуги през интернет; за издаване на документи за самоличност от чужбина се чака 3 месеца (по време на заседание на МС, тогавашния външният министър Е. Захариева информира, че електронната услуга за българи в чужбина, струвала на държавата 500 000 лева, е използвана едва от двама души от старта й преди година и половина, поради изискването за е-подпис, издаден в България).

Стряскащо е, нали?

IS

Иво Стойков, ИТ Директор, Автор на собствена рубрика. Експерт с 18 години опит, като ръководител на ИТ и бизнес проекти, ръководител на екипи по софтуерна поддръжка, бизнес консултант и аналитик, системен интегратор и архитект, мениджър „Човешки ресурси“, експерт по управление на търгове и тръжна документация в сферата на ИТ поръчките. Експерт по информационна сигурност, дигитална трансформация на бизнеса и GDPR.

e-mail: [email protected]

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.

Нагоре