Сега четете
Израел и предстоящата дълга война

Израел и предстоящата дълга война

За да победи Оста на съпротивата на Иран, ИСО / Израелските сили за отбрана/ се нуждае от нова стратегия и обединена държава

В седмиците след края на юли, когато лидерът на Хамас, Исмаил Хания, беше убит в Техеран и старшият командир на Хизбула Фуад Шукр беше убит в Бейрут, имаше много спекулации за избухването на по-широк конфликт в Близкия изток. Според това мнение, ако Иран и Хизбула изберат да отмъстят чрез големи директни атаки срещу Израел, те биха могли да превърнат настоящата кампания на Израел в Газа в регионална война. При този сценарий израелските сили ще бъдат ангажирани в битки с висока интензивност на множество фронтове срещу множество въоръжени групи, терористични милиции и армията на държава с ядрен праг, оборудвана с огромен арсенал от ракети с голям обсег и дронове.

В някои отношения тази по-широка регионална война вече е налице. От самото начало „войната в Газа“ беше погрешно название. Откакто отвратителното нападение на Хамас на 7 октомври преди почти една година, Израел се изправи не срещу един, а срещу множество антагонисти в това, което вече се превърна в една от най-дългите войни от основаването на Израел. В деня след нападението на Хамас от Газа, Хизбула започна да атакува Израел от Ливан, заявявайки, че ще продължи атаките си, докато продължават боевете в Газа. Малко след това хусите в Йемен също се присъединиха, като започнаха непрекъснати атаки срещу международни кораби в Червено море и Арабско море и изстреляха ракети и дронове срещу Израел, включително една, която експлодира в центъра на Тел Авив.

Междувременно шиитските милиции в Ирак, а понякога и в Сирия, също заплашваха Израел с дронове и ракети. И в средата на април, след като Израел извърши смъртоносен въздушен удар близо до ирански дипломатически комплекс в Дамаск, Иран отвърна на удара, като изстреля повече от 350 балистични ракети, крилати ракети и дронове срещу Израел, създавайки нов прецедент за пряк и открит бой между две страни. В същото време Иран наводнява Западния бряг със средства и оръжия, за да насърчи терористичните атаки срещу Израел и да подкопае сигурността в самия Израел.

Въпреки това досега тази многофронтова война е с ограничен интензитет. Ако Израел или неговите врагове решат да ескалират на някой от другите фронтове, това ще има дълбоки последици за израелската сигурност и стратегия. От арабско-израелската война през 1973 г. досега Израел не е водил пълноценна война на няколко фронта едновременно. Нито е изправен пред голяма офанзива от друга регионална сила. В продължение на десетилетия Израел вместо това се концентрира върху справянето със заплахата от недържавни въоръжени групи. От създаването си през 1948 г. концепцията за сигурност на Израел се основава на кратки войни на вражеска територия – подход, който му позволява да увеличи максимално военния си удар и да компенсира основните си недостатъци: малката територия и население, както и липсата на стратегическа дълбочина и вътрешни ресурси за подпомагане на продължителни кампании.

Близо една година боеве с висок и среден интензитет в Газа и боеве с ограничен интензитет на северната граница с Ливан сериозно обтегнаха тази парадигма. Години на политически сътресения в самия Израел застрашиха силата на страната. Ако Иран, Хизбула и други подкрепяни от Иран групи се насочат към война с висока интензивност и на други фронтове, за Израел ще бъде от първостепенно значение да постави стратегията си за сигурност на по-силна основа. За да триумфира в една истинска многофронтова война, Израел ще трябва да комбинира всички инструменти на националната власт – политически, военни, икономически, технологични, информационни и дипломатически – с жизненоважната помощ на съюзници и партньори. И ще трябва да намери нови начини да издържи в една по-дълга, интензивна битка. Политико-военното ръководство на Израел ще трябва да гледа напред към още по-опасно бъдеще, но също така да се поучи от собствената ранна история на Израел – когато, с много по-ограничени военни ресурси, той често се изправяше срещу множество агресори наведнъж и надделяваше.

ВОЙНА НА СЕДЕМ ФРОНТА

От самото начало настоящата война на Израел не приличаше на никоя от предшествениците си през последните десетилетия. В деня след варварското и убийствено нападение на Хамас на 7 октомври – при което групата уби повече от 1200 цивилни и войници и взе повече от 200 заложници – Израел официално обяви война за първи път от 50 години. От самото начало беше ясно, че тази война ще бъде различна от предишните операции на Израел в Газа. За да премахне заплахата и да предотврати повторението на подобни атаки, трябваше да унищожи терористичната армия на Хамас, да сложи край на контрола й върху ивицата Газа и да предотврати нейното превъоръжаване и възраждане в бъдеще.

За да постигне тези трудни задачи, Израел трябва да разформира армейските части и ръководните органи на Хамас; унищожи нейните въоръжения, производствени обекти, тунели и командни пунктове; и да деградират бойните сили на Хамас. Тя трябва също така да защитава границите на Газа в дългосрочен план, в координация с Египет и други партньори. И в същото време Израел също трябваше да се опита да попречи на други членове на иранската „ос на съпротивата“, като Хизбула и хусите, да се присъединят напълно към войната.

С развитието на офанзивата на Израел страната скоро се оказа, че се бори със седем фронта в Близкия изток. В Газа израелските сили комбинираха въздушни удари и наземни маневри, за да разбият армейските части на Хамас и да осигурят свобода на действие. По северната граница с Ливан те започнаха отбранителни операции срещу Хизбула, която беше започнала редовни ракетни, дронове и ракетни атаки срещу Израел. През следващите месеци Израел също така предприе целенасочени операции срещу високопоставени фигури на Хамас и Хизбула в Ливан, включително в Бейрут. С течение на времето Израел нанесе удари в Иран и Йемен, проведе контратерористични операции на Западния бряг и се насочи към подкрепяни от Иран групировки и модерни оръжейни обекти в Сирия. Подпомогнат от Съединените щати и други партньори от региона и Запада, Израел също успя да разположи впечатляваща многонационална и многопластова въздушна отбрана срещу заплахи от всички посоки

Въпреки значителните военни успехи, войната идва с високи човешки, икономически и политически разходи. След близо година битки Израел се нуждае от повече оръжия, боеприпаси и резервни части. В краткосрочен план това означава да разчитаме повече на Съединените щати; в средносрочен и дългосрочен план това ще изисква много по-големи инвестиции в отбраната. От атаките на 7 октомври ИСО /защитните сили на Израел/ също загуби над 700 войници, а хиляди други бяха ранени. Тежестта върху резервистите вече е голяма. На този фон нарастват призивите за набиране на допълнителни сегменти от израелското общество в армията, по-специално ултраортодоксалните, които в повечето случаи са освободени от служба и твърдо се противопоставят на всяко ново изискване.

Към тези съществуващи предизвикателства една пълномащабна регионална война би добавила нов натиск и дори по-високи разходи. За да се подготви за това, Израел трябва да предприеме по-мащабно преосмисляне на стратегията си за сигурност, която по някакъв начин да съживи подхода, който следваше в първите десетилетия от своето съществуване.

„КАЗУСЪТ „ВСИЧКО““

Тъй като войната в Газа заплашва да се превърне в регионален конфликт с висока интензивност, тя бележи връщане към заплахата, отправена към Израел по време на неговото основаване и през първите десетилетия. През онези години Израел многократно воюва срещу коалиция от арабски сили. ИСО от онова време беше изградена около и подготвена да се справи с това, което беше известно като „случаят на всичко“ – ситуация, в която страната беше атакувана едновременно от множество врагове на множество фронтове.

Със сравнително малкото си население и територия, новосъздадената държава Израел беше заобиколена от редовни армии, принадлежащи на значително по-големи арабски държави. Следователно ключът към нейната отбрана беше способността да удържа вражеските офанзиви с малките си редовни сили; бързо да мобилизира своите по-големи резервни сили; преминете към настъпление, ако е възможно, на вражеска земя; печелете решителни победи, като печелите местно превъзходство, един фронт наведнъж; и да доведе до поражението на обединените вражески армии за кратко време. Като се имат предвид различията в човешкия и военния потенциал между Израел и неговите врагове, общата концепция за сигурност на Израел също имаше тенденция да набляга на кратките и решителни войни, водени на вражеска територия. Като увеличават максимално военната ефективност на Израел, като същевременно намаляват риска за вътрешния фронт на Израел, тези видове войни изиграха силата на ИСО и позволиха на страната бързо да върне икономиката и обществото си към нормалното.

За да е възможна тази стратегия, неписаната концепция за сигурност е изградена върху три стълба: възпиране, ранно предупреждение и решителна победа. (Впоследствие към тях бяха добавени два допълнителни стълба: защита/отбрана и императивът да се търси подкрепа от голяма сила.) Възпирането означаваше използването на страхотния рекорд на Израел от победи (и вражески поражения), за да се разубеди всеки враг да атакува страната. Ранното предупреждение даде възможност за бързо събиране на резервни сили‚ като по този начин позволи на големия набор от граждани-войници на Израел да продължат да допринасят за икономиката и обществото, докато не бъдат мобилизирани за активна служба. На военно ниво това също даде на ИСО способността бързо да увеличи бойния си ред. Решителната победа цели премахването на всяка съществуваща заплаха и допълнително укрепване на възпирането.

Стратегията беше успешна. Във Войната за независимост от 1948 г., след почти две години битки, Израел надделя над комбинираните армии на шест арабски държави и палестинските сили. През 1967 г. Израел отново поема многостранната арабска заплаха, побеждавайки армиите на Египет, Йордания и Сирия, както и военновъздушните сили на Ирак и Ливан в Шестдневната война. А през 1973 г. Израел отблъсква и побеждава Египет и Сирия след изненадващата им офанзива Йом Кипур.

Именно поради този успех обаче заплахата националните армии да се обединят срещу Израел намаля. Египет и Йордания подписаха мирни договори с Израел и с разпадането на Съветския съюз, основният покровител на арабите, последвано от американското нахлуване в Ирак и така наречената Арабска пролет, относителната сила на други държави отслабна. След 1973 г. Израел никога повече не се изправя пред арабска коалиция. Вместо това, тя се бори главно срещу недържавни терористични организации, включително Хизбула и палестински групи в Ливан; Хамас, Палестинският ислямски джихад (PIJ) и други организации в Газа и Западния бряг; и глобални джихадски групи, като Ал Кайда и Ислямска държава (известна също като ISIS), в целия регион. Тези врагове наистина бяха спонсорирани от регионални сили като Иран и Ирак, но с изключение на войната в Персийския залив от 1991 г., когато иракският диктатор Саддам Хюсеин изстреля балистични ракети срещу Израел, преките битки между Израел и тези страни бяха избегнати, освен със Сирия в и след това Ливан.

Междувременно заплахата от балистични оръжия за вътрешния фронт на Израел, демонстрирана от ракетите и ракетите на Ирак, насърчи Израел да добави защитния стълб към своята концепция за сигурност. През последните две десетилетия тя разработи многостепенна противоракетна и ракетна отбрана, включително системите Iron Dome, David’s Sling и Arrow – и се разработват нови лазерни системи. През годините Израел съсредоточи усилията си за отбрана върху недържавни вражески групи, адаптирайки някои от първоначалните си стълбове на отбрана, за да се бори с тези по-слаби, но също и субконвенционални врагове. Например, системите за ранно предупреждение се използват много по-често за алармиране за терористични атаки, отколкото за вражески нашествия.

На ниво военна стратегия плановиците на IDF се стремяха да запазят способността едновременно да защитават Израел от множество потенциални нападатели, докато провеждат решителна настъпателна операция срещу един-единствен. В това отношение, като се започне от първите години на този век, Израел разглеждаше основния сухопътен фронт като Южен Ливан, където беше базирана Хизбула, най-тежко въоръжената недържавна групировка в региона. Хамас в ивицата Газа беше разглеждан като второстепенен, докато Иран, който не граничеше с Израел, беше уникален театър. Работното предположение на израелските стратези беше, че когато дойде войната, справянето с Хамас може да изчака, докато Израел постигне решителна победа в Ливан.

КРАЯТ НА КРАТКИТЕ ВОЙНИ

В настоящата война в Газа неадекватността на съществуващата рамка за сигурност стана ясна. Първо, на 7 октомври 2023 г. Израел не успя да приложи три от четирите стълба: възпирането му се оказа неефективно, системите му за ранно предупреждение се провалиха и слабата му сухопътна защита се срина преди масивната инвазия на Хамас. Също толкова важно е, че с разгръщането на войната много от принципите и предположенията, залегнали в основата на съществуващата доктрина и планиране за сигурност, са били противоречащи: Израел води война, започнала на негова собствена земя, а неговите гранични общности на север и юг са разселени ; основният фронт беше в Газа, срещу Хамас, а не срещу Ливан, крепостта на много по-страшната Хизбула; Израел е избрал дълга война вместо кратка; и множество врагове, подкрепяни от Иран, се присъединиха, включително самият Иран, голяма регионална сила.

Следвайки своята концепция за решителна победа, Израел се зае да победи терористичната армия на Хамас. След близо година той постигна значителен напредък към тази цел, демонстрирайки висок интелект и оперативни способности, водейки ожесточени битки в гъсто застроени райони, над и под земята. Повечето от армейските части на Хамас са победени и разглобени, повечето от неговите ракети и производствени обекти са унищожени и повече от половината му сили – най-малко 17 000 от приблизително 30 000 бойци – са убити. И все пак Израел все още е далеч от елиминирането на заплахата, като Хамас вече показва признаци на съживяване, набира нови членове в своите редици и упорито поддържа хватката си на земята.

В миналото Израел беше много наясно с кратките вътрешни и международни времеви хоризонти – „пясъчни циферблати“ – за своите военни кампании и затова се стремеше бързо да максимизира печалбите, преди да бъде притиснат да спре от Съединените щати и други сили. От друга страна, удължаването на настоящата война, отчасти по избор на Израел, наложи високи разходи за неговата армия, общество и икономика. Широкото опустошение на ивицата Газа и големите цивилни жертви, докладвани от Хамас, подкопават репутацията и репутацията на Израел, провокирайки нарастваща международна критика и първоначални наказателни стъпки. Дългата война след 7 октомври подчерта, със собствените си задължения, важността на съществуващия преди това принцип на Израел, който предпочита кратките войни.

Ако войната стане по-широка, както и по-дълга, съществуващите предположения за сигурност ще бъдат още повече предизвикани. В една всеобхватна регионална война Израел ще се бори не само с терористични армии и милиции, спонсорирани от Иран, но и със самия Иран. Заедно тези врагове щяха да атакуват Израел от Газа, северната граница и Западния бряг, както и отдалеч – от изток и юг. Точно както бяха необходими няколко войни и много десетилетия на Израел, за да победи заплахата от арабските коалиции, победата над иранската ос щеше да изисква продължителна борба.

ИДВАЩАТА БУРЯ
Една по-широка война би била много по-опустошителна от всичко, виждано досега. Иран и Оста вероятно ще действат с много по-голяма оперативна координация. Силите на Оста също вероятно ще атакуват силите на САЩ в региона, както и Йордания и държави от Персийския залив като Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства. Поне на политическо и логистично ниво, Китай и Русия също могат да бъдат привлечени, като по този начин отворят още един активен театър на тяхната конкуренция на великите сили срещу Запада.

Израел, от една страна, и Хизбула, Иран и може би други, от друга, биха разчитали на много по-голям набор от способности, включително оръжия, които все още не са използвани. Скоростта на атаките също ще нарасне експоненциално. През последните 11 месеца Хизбула е изстреляла над 7600 ракети срещу Израел и Израел е атакувал повече от 7700 цели на Хизбула в Ливан. В една всеобща война този мащаб на обмен може да се осъществи в рамките на няколко дни. В комбинация с хиляди балистични ракети, крилати ракети и безпилотни самолети, изстреляни от Иран, огромният арсенал на Хизбула би предизвикал значително противовъздушната отбрана на Израел. Освен това Израел вероятно ще организира сухопътна офанзива на ливанска територия и Хизбула ще се опита да извърши трансгранични операции в Израел. Очаква се иранските милиции да атакуват Израел както от Ливан, така и от Сирия, и ако успеят, през Йордания.

Характерът на израелските и вражеските жертви също ще се промени. Освен бойците, жертвите във войната досега включват цивилното население на Газа, което Хамас използва като жив щит, и на граничните райони на Израел и Ливан. Атаките на хусите в Червено море също отклониха международното корабоплаване, което доведе до значителни икономически удари на Египет и Йордания, но относително малко жертви. В широка война човешката цена вероятно ще обхване по-широки части от населението във воюващите страни и територии и ще има много по-големи щети върху населените центрове и националната инфраструктура, включително жизненоважни енергийни и петролни съоръжения.

Вижте и

Самият брой актьори би създал собствен бурен водовъртеж. Точно както решението на второстепенен актьор в оста на Иран, Хамас, предизвика настоящата верига от събития, включването на допълнителни играчи директно във войната, включително милиции в Ирак и Сирия, както и Хизбула, ще направи още по-трудно предвиждане и управление на разгръщащия се конфликт. Добавената сложност на множеството врагове и партньори също ще затрудни не само формулирането и прилагането на обща стратегия, но и контролирането на ескалацията и приключването на войната.

Във всички тези въпроси запазването на военните и икономическите ресурси ще бъде жизненоважно. С множество заплахи по границите на Израел, ИСО може да се наложи да действа в Ливан, Газа, Западния бряг и може би Сирия, дори когато продължава да осигурява мирните си граници с Египет и Йордания.
Работната сила ще бъде още по-търсена. Критични гласове в Израел осъдиха факта, че през предишните години правителството се сблъска с бюджетни дефицити, които доведоха до големи съкращения в бюджета за отбрана на Израел, спиране на танкови бригади, въздушни ескадрили и други части. Сега военните лидери на Израел казват, че IDF се нуждае от 15 допълнителни батальона, или около 10 000 войници, за да могат да се справят с текущи и предстоящи мисии, включително способността да извършват едновременни офанзиви на няколко фронта. Към момента сухопътните сили на ИД, които са разположени в Газа, ще бъдат необходими в Ливан, ако войната се разшири, а вече изпадналите в затруднено положение резервисти ще трябва да поемат още по-тежко бреме.

Издръжливостта на Израел става толкова важна, колкото способността му да нанесе решителен военен удар. ИСО е оптимизирана за сблъсъци с много висок интензитет, продължаващи няколко седмици. В настоящата продължителна военна ситуация израелските сили се нуждаят не само от повече жива сила и бойни формации, но и от много по-големи запаси от оръжия, боеприпаси и резервни части. Засега Израел успя да получи увеличени доставки от Съединените щати, но в средносрочен и дългосрочен план ще трябва значително да повиши бюджета си за отбрана и да разшири своята отбранителна индустрия. Израелската икономика вече беше значително засегната от войната, включително понижения на кредитния рейтинг и прекъсвания на веригата за доставки. Малките предприятия и високотехнологичната индустрия също трябваше да се справят със собственици и работници, които бяха мобилизирани в продължение на много месеци. Тези ефекти ще скочат само в мащабна регионална война, с потенциал за значителни вражески удари на вътрешния фронт на Израел.

ТУНЕЛНА ВИЗИЯ

Досега израелското правителство продължаваше да се фокусира върху целите си в Газа: победа над Хамас, премахване на заплахата, която представлява, и връщане на заложниците у дома. По отношение на другите театри на войната основната директива на правителството беше само да се избегне ескалацията и да се предотвратят действия, които биха попречили на основните усилия на юг. Въпреки нарастващите атаки от множество фронтове, Израел все още не е формулирал цялостна стратегия за справяне с този по-широк комплекс от предизвикателства в целия театър на войната. Вземете северната граница: въпреки че израелските лидери дадоха на думи да осигурят района и да позволят на разселените цивилни да се върнат безопасно у дома, правителството все още не е приело тази цел като официална военна цел.

Усложнявайки проблема, израелското правителство до голяма степен не успя да се справи с правните и политически измерения на войната. Колкото повече се удължава войната, толкова повече Израел е изправен пред политическа изолация и въпроси относно легитимността на неговите операции, дори когато негативните международни възгледи за вражеския лагер – между Газа и Техеран – остават доста стабилни. Една от причините за това е, че израелското правителство отказа да формулира каквато и да е положителна визия за „деня след“ войната след поражението на Хамас. В широк регионален конфликт този проблем може да се разшири и на други арени: особено в Ливан, за Израел ще бъде от решаващо значение да има ясна крайна игра и да обясни как ще оформи отношенията и конструкциите за сигурност в Близкия изток, като има заплахите от Иран наум.
Спешно е Израел да осъзнае пълния обхват на стратегическото предизвикателство, пред което е изправен. Дори Хамас да е изненадал своите партньори от Оста с момента на атаката си на 7 октомври, настоящата война и регионалната война, която скоро може да последва, трябва да се разглеждат във връзка с по-големия, дългосрочен проект на Иран за обезкървяване и унищожаване на Израел. Иран и неговите съюзници вече показаха нарастваща наглост в желанието си да атакуват Израел. Те размахаха нови оръжейни системи – включително ракети, дронове и усъвършенствани противотанкови ракети – които представляват сериозна заплаха за Израел, и приложиха набор от бойни стратегии – тунелна война, битка сред цивилното население и информационна и правна война – които затрудняват Израел да максимизира своите относителни сили. Преминаването към война с висок интензитет би било друга важна стъпка в кампанията на Оста.

За да овладее тази по-широка заплаха, Израел вече не може да разчита само на сурова военна сила. Тя трябва да използва всички различни инструменти на националната власт, както и помощта на съюзници и партньори – може би дори на коалиция от сили. Такава подкрепа би позволила на Израел да смекчи някои от своите уязвимости, включително чрез компенсиране на комбинираните вражески ресурси и компенсиране на липсата на стратегическа дълбочина.

Потенциалът на коалиционния подход беше убедително демонстриран от гръмкото поражение на Израел и неговите партньори от ракетната атака на Иран и безпилотните самолети в средата на април.
В центъра на такава коалиция трябва да бъдат Съединените щати, които ръководят архитектурата на сигурността на Близкия изток, заедно със страни със сходно мислене и регионални партньори. Отношенията на Израел със съседните страни също ще имат голяма полза от нормализирането със Саудитска Арабия, но подобна стъпка ще изисква значителен напредък в израелско-палестинските отношения. Въпреки това стратегическите отношения на Израел с Вашингтон са и трябва да останат централен стълб на националната му сигурност. В случай на мащабна регионална война, тези отношения ще бъдат още по-критични.

ОСМИ ФРОНТ

Тъй като Иран е ядрото на оста на съпротивата и Хизбула е най-сериозната военна заплаха по границите на Израел, стратегията на Израел трябва да се справи със заплахите в реда на тяхната тежест и неотложност. Първо, Израел трябва да се стреми да сложи край на войната в Газа и да прехвърли битката си там в дълга кампания. На този етап това е най-вече политическа стъпка, тъй като военните операции вече са станали по-ограничени. Разбира се, Израел ще трябва да продължи да се бори с Хамас и да търси трайно поражение, но това може да се случи след освобождаването на заложниците.

Постепенно, с помощта на международни организации и арабски държави, алтернативен палестински режим трябва да замени Хамас в Газа, може би една област в даден момент. За да попречи на Хамас да превземе Западния бряг, Израел трябва да стабилизира територията, като подкрепи отговорното управление, подкрепяйки икономиката и насърчавайки върховенството на закона, както чрез собствената си полиция, така и чрез силите за сигурност на Палестинската власт. И Израел трябва да създаде благоприятни условия за разрешаване на конфликта в дългосрочен план, като същевременно избягва стъпки, които биха довели до анексиране на Западния бряг и реалност с една държава.

Рано или късно Израел също ще трябва да се справи със заплахата на Хизбула в Ливан, за предпочитане чрез дипломация, но по-вероятно чрез война. Оптимално е да направи това чрез внимателно планирана, превантивна атака във време по свой избор, а не чрез неконтролирана ескалация или влошаване на текущите битки. Докато е възможно да се предприеме такава стъпка, Израел трябва да се стреми да прекрати боевете в Ливан и да отдалечи Хизбула от границата чрез дипломация, но без илюзии, че това ще реши проблема. Ако стане ясно, че Хизбула се готви за голяма атака срещу Израел, би било разумно Израел да обмисли друг превантивен удар, но този път с много по-силен сигнал, включително смъртоносна сила срещу по-широк кръг от цели.
Израел също ще трябва да продължи да прекъсва усилията на Иран да въоръжи своите прокси сили и стремежа му към ядрени оръжия. Това ще изисква по-силно сътрудничество с партньорите на Израел, включително преди всичко Съединените щати, но също така и други страни с подобно мислене на Запада и в региона. А за да се сложи край на заплахата, представлявана от хусите за международните интереси, ще е необходим колективен подход, който се справя с проблема при неговия източник: чрез справяне с веригата за доставки, която насочва иранската подкрепа и оръжейни технологии към хусите и чрез отслабване на властта на хусите в Йемен, като подсили своите конкуренти.

За да спечели дългосрочна, интензивна многофронтова война, Израел ще трябва да увеличи бюджетите за отбрана; откриване на нови производствени линии за боеприпаси; да укрепи своята критична национална инфраструктура, като например енергия и комуникация; и да разшири групата за вербуване на IDF към допълнителни части от израелското общество. Най-критично обаче ще трябва да разреши политическата криза в страната, която подкопа нейната устойчивост, насърчи враговете й и попречи на Израел да разработи по-широката стратегия, от която се нуждае. Най-важният фронт на войната е осмият: вътрешният фронт. Националната сигурност на Израел започва у дома и докато правителството не събере разделения си дом и не възстанови израелското единство, ще бъде невъзможно да се възстановят сигурността и мира в Израел и в региона.

https://www.foreignaffairs.com/israel/israel-and-coming-long-war
от Асаф Орион, превод Мария Дойчинова

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре