Сега четете
Днес празнуваме Деня на българската авиация и военновъздушните сили

Днес празнуваме Деня на българската авиация и военновъздушните сили

16 октомври е важна дата за българската история, повод за гордост и родолюбие, символ на смелостта, героизма и напредъка 

Денят на българската авиация е ден за празнуване, за почит и размисъл. На този ден почитаме изключителните постижения на българските пилоти, инженери и техници, известни в цял свят с приноса си за въздухоплаването и високия си професионализъм.

Пътят на българската авиация е изпълнен с триумфи, героизъм и саможертви. Историята ни връща чак в края на 19 век, когато се заражда идеята, че Българската армия има нужда от „летателно звено“ и ни разказва за изключителната храброст на българските летци, високият им дух и изобретателност.

През 1906 г., е създадено Въздухоплавателното отделение в България. Първият български пилот, осъществил полет е капитан Георги Бенковски през 1910 г. На 16 октомври 1912 е създадена първата българска военна авиационна структура в гр. Свиленград и се извършва първият български боен полет от двамата герои поручиците Радул Милков и Продан Таракчиев в небето над Одрин.

Чували ли сте, че цар Фердинанд е първият монарх в света, летял на самолет, а 15-годишната Райна Касабова е първата жена, участвала в боен полет?

Всяка година датата се отбелязва с авиационни демонстрации, паради, изложби и събития из цялата страна. По този повод, Музеят на авиацията в Пловдив ще предложи специална програма и ще направи ретроспекция на историята, фотоизложба, озаглавена „С крилата на противника“ и прожекции за най-запалените почитатели.

Вижте и
Румен Радев

Българската авиация непрекъснато се развива и модернизира, полетите са все по-безопасни и достъпни и имат ключова роля за глобализацията на съвременния свят.

Днешният празник не само отбелязва историята и демонстрира постиженията, но е и повод да погледнем към новите предизвикателства и да си спомним колко важна е ролята на авиацията за нашата независимост. Храброто наследство на българската авиация трябва да се подхранва и насърчава, да се модернизира и инвестира в бъдещето на нашата авиационна индустрия.

Честит празник!

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.

Нагоре