Сега четете
Извършва се оценка на 7 мащабни проекта на стойност 414 милиона лева

Извършва се оценка на 7 мащабни проекта на стойност 414 милиона лева

В момента се извършва оценка на 7 проекта на стойност 414 милиона лева по Програма „Транспортна свързаност“ 2024-2027 г., заяви заместник-министърът на транспорта и съобщенията Димитър Недялков по време на кръгла маса, организирана от Камарата на строителите в България.

Той уточни, че пет от проектите са за изграждане на железопътна и пристанищна инфраструктура. Други два са за техническа помощ за изграждане на жп връзка с летище Пловдив и за развитие на железопътен възел Пловдив.

Димитър Недялков допълни, че изпълнението на подготвителните дейности по Програма „Транспортна свързаност“ вече дава резултати и все повече от предвидените по нея проекти се одобряват. Работи се по изграждането на автомагистрала „Русе – Велико Търново“ строителните дейности вече са в ход. „Предстои подаване и одобрение на апликационната форма по Програмата, което е от ключово значение за постигане на заложените финансови цели“, отбеляза заместник-министърът.

Предприетите мерки се допълват от действията на държавата за развитието на железопътния транспорт в рамките на одобрените инвестиции по Плана за възстановяване и устойчивост. По думите на Димитър Недялков, над 1,4 млрд. лева са предвидени по ПВУ за покупка на нов железопътен подвижен състав. Първият електрически маневрен локомотив по проекта за доставка на 9 електрически маневрени локомотиви вече е произведен и е в експлоатация.

Вижте и

До края на тази година се очакват още два. В ход е и изпълнението на договора за доставка на 20 едноетажни нулево-емисионни електрически мотрисни влака.

Европейската комисия одобри и проект „Подобряване на условията за корабоплаване в общия българо-румънски участък на река Дунав – FAST Danube 2” на стойност 230 милиона евро по Механизма за свързване на Европа. С реализирането на този проект ще се подобри транспортната свързаност на Дунавския регион с останалата част на Европейския съюз.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.

Нагоре