Сега четете
Застреляха Ирина Фарион в Лвов, починала е в болницата

Застреляха Ирина Фарион в Лвов, починала е в болницата

Въоръжен застреля в град Лвов бившата депутатка от Върховната рада на Украйна Ирина Фарион, която бе известна с шумните си кампании в защита на украинския език.

Фарион е издъхнала в болница късно снощи, след като няколко часа лекарите се бориха за живота й.

Президентът Володимир Зеленски коментира убийството. „Очевидно е, че всяко насилие заслужава само осъждане и всеки, който е виновен за това нападение, трябва да понесе пълна отговорност“, каза президентът на Украйна. Министърът на вътрешните работи Игор Клименко заяви, че това не е спонтанно действие и стрелецът е бил подготвен предварително.

Ирина Фарион е родена на 29 април 1964 година в Лвов. Била е член на КПСС, преподавател в Лвовския университет „Иван Франко“, доктор на филологическите науки, и депутат във Върховната рада на Украйна.

Фарион придоби скандална известност с порицаване на обществениците, говорещи на руски език.

Вижте и

По повод украинските военни, които разговарят на руски, тя заяви „Аз не мога да ги нарека украинци“ и използва нецензурни думи по техен адрес. На това реагираха остро много военни от различни подразделения. След това й изказване имаше протести на студентите. Впоследствие Ирина Фарион беше уволнена от Лвовския университет, но по-късно съдът я върна на работа.

Все още не е известно кой е стрелял по Фарион, убиецът се издирва.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре