Сега четете
Президентът да свика Консултативния съвет по национална сигурност заради случващото се в църквата ни

Президентът да свика Консултативния съвет по национална сигурност заради случващото се в църквата ни

Президентът да свика Консултативния съвет по национална сигурност заради случващото се в църквата ни. Това каза пред журналисти лидерът на партия „Възраждане“ Костадин Костадинов. По думите му партията досега е изпратила две писма до президента Радев със същото искане, но досега няма отговор.

 

Поставена е под заплаха българската православна църква, каза Костадинов, припомняйки, че днес започва процедурата по избор на патриарх и Светият синод трябва да избере трима от митрополитите, отговарящи на условията, а един от тях да бъде избран за патриарх. Според него има изключително голяма заплаха, която витае като тежест в църковните среди и средите на вярващите хора – заплаха от църковен разкол, тъй като определени политически среди действат в тази насока. Костадинов смята, че този разкол е на духовно-идеологическа основа.

 

Става въпрос за външна намеса, директно от САЩ, която има за цел да сложи начело на църквата патриарх, който да „вкара нашата православна църква в състояние на разкол с най-голямата православна църква – руската“, коментира още Костадин Костадинов.

 

„Разколът в православния свят е много сериозен и той се инспирира от т.нар. вселенски патриарх“, допълни Костадинов. По думите му присъствието на вселенския патриарх Вартоломей на събора, който се готви за края на месеца, поставя под заплаха православната църква като независима институция.

 

Вижте и

Този въпрос ще бъде днес изцяло в сянката на случващото се в парламента, посочи Костадин Костадинов и добави, че агонията в политическата система съвпада със случващото се в българската православна църква. По думите му българската православна църква е част от националната сигурност и това не бива да бъде подценявано.

 

Опасността от разкол е много сериозна, тъй като, ако начело на църквата бъде поставен разколник, една част от митрополитите най-вероятно ще влязат в конфликт с него, предположи Костадинов. Той, на свой ред, може да ги изгони от църквата и ако те не го признаят, ще се повтори църковният разкол, който беше през 90-те години, смята Костадинов. Според него има среди в нашата църква, които искат българската църква да не съществува като независима. Поради тази причина е изключително важно да чуем какво мисли българският президент, каза още той.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре