Сега четете
Горещо в столицата на високо ниво се провежда Форум на НАТО

Горещо в столицата на високо ниво се провежда Форум на НАТО

Засилени мерки за сигурност в София заради среща на високо ниво. Провежда се Парламентарната асамблея на НАТО в НДК. Фокусът на големия форум е войната в Украйна. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пристига в София в понеделник. България се нуждае от повече активност на Алианса в Черноморския регион – това беше част от изложението на служебния министър на отбраната Атанас Запрянов пред делегатите на асамблеята.

Три са ключовите решения, които се очакват от тази асамблея. Пленарното заседание ще се състои в понеделник, когато се очаква и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в София. На форума присъстват около 400 делегати от 32 страни-членки на НАТО. Решенията, които трябва да се вземат, са затова да се окаже решителна подкрепа за войната в Украйна, както и да бъде дадена сигурност за това, че Украйна ще разполага с ресурс, за да продължи тази война. Трябва да бъде приет и общ документ, с който Алиансът ще отиде на срещата на върха във Вашингтон през юли.

Военният министър и началникът на отбраната заявиха пред делегатите, че България се нуждае от помощ по бреговата охрана.

Вижте и

Атанас Запрянов – служебен министър на отбраната: „Алиансът не участва с кораби, но това не значи, че не може да се използват други форми. Ние се нуждаем от брегова система за противокорабна защита. Ако има държава, която би желала да разположи такава система, това би усилило нашата отбрана в Черно море.“Адмирал Емил Евтимов, началник на отбраната: „Руските кораби не са навлизали в нашите териториални води. Миналата година юли месец, в обширни части на нашата икономическа зона бяха обявени зони, опасни за корабоплаване. Ние бяхме първата държава, която реагира и тази практика продължи до началото на тази година. Тази година няма обявени такива зони, но в резултат трафика се премести по-близо до териториалните води до Румъния, България и Турция.“ема на форума стана и т. нар. „хибридна война“, която води Русия и излязоха данни, че е имало влияние за опити за това върху евроизборите.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре