Сега четете
Очаква се избирателната активност на предстоящите парламентарни избори да бъде около 48%.

Очаква се избирателната активност на предстоящите парламентарни избори да бъде около 48%.

Очаква се избирателната активност на предстоящите парламентарни избори да бъде около 48%. Това означава, че между 2,5 и 2,7 млн. от пълнолетните българи, живеещи на територията на страната. ще отидат до урните на 9 юни. За европейските избори декларираната активност е с 3% по-ниска. Това показва проучване на социологическа агенция „Тренд”, направено по поръчка на „24 часа“ и посветено на нагласите на българите спрямо основните институции, партии и актуални теми. Изследването е реализирано в периода между 11 и 18 май 2024 г. чрез пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“ с таблет сред 1003 души на възраст 18+. В първата половина от кампанията не се регистрира структурна промяна в електоралните нагласи на българите. ГЕРБ разполага с комфортна преднина пред втория с малко над 10%. Следва група от три формации, които са с почти сходен резултат – ПП-ДБ (15.4%), ДПС (14.9%) и „Възраждане“ (14.8%). В хода на кампанията ще бъде решена подредбата за второто, третото и четвъртото място. БСП задържа петата позиция с 8.5% от гласуващите, следвана от „Има такъв народ“ с 5.5%.

Под бариерата за парламентарно представителство остават „Солидарна България“ (2.4%), „Синя България“ (1.8%), „Левицата“ (1.4%), „Български възход“ (1.2%) и ВМРО (1.1%). Опцията „Не подкрепям никого“ събира малко над 5%, но резултатът не участва в разпределението.

Няма сериозна разлика в предпочитанията на българите между изборите за национален и европейски парламент. Очаква се малко по-силен резултат на европейските избори за коалицията ПП-ДБ (16.1%) и за „Възраждане“ (15.1%). За БСП резултатът за евролистата ще бъде по-слаб в сравнение този от националния вот.

От „Тренд“ уточняват, че заради малките разлики в процентите на втория, третия и четвъртия в подредбата и поради възможността на парламентарните избори да се гласува и в страни извън Европейски съюз, подреждането на формациите на парламентарните и европейските избори може да бъде различно.

„В последните месеци колеги отчетоха увеличаване на дистанцията между първите двама. Има сериозен спад в подкрепата на ПП-ДБ. ГЕРБ запазват нивата си на подкрепа от две години и половина“, заяви в студиото на „Здравей, България” социологът от „Тренд” Димитър Ганев.

Вижте и

Според него изборната кампания ще пренареди първите три места. „Възраждане“ може да стане втора политическа сила. Не съм сигурен, че при такъв резултат ще има коалиция между ГЕРБ и ПП-ДБ“, обясни Ганев.

Данните са от проучване на социологическа агенция „Тренд” по поръчка на „24 часа“, посветено на електоралните нагласи на българите. Изследването е реализирано в периода между 11 и 18 май 2024 г. чрез пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“ с таблет сред 1003 души на възраст 18+. 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре