Сега четете
От НСО призовават към въздържание от разпространение на спекулативни, непроверени и необективни тези и хипотези,заради катастрофата

От НСО призовават към въздържание от разпространение на спекулативни, непроверени и необективни тези и хипотези,заради катастрофата

От Националната служба за охрана излязоха с изявление след вчерашната катастрофа край Варна, при която колата, в която се е возил лидера на ПП Кирил Петков се удари с друг автомобил. Вследствие на пътния инцидент, който вече се разследва от Военна прокуратура в Сливен заради участието на служител от НСО в него, загина водачът на частната кола, а жената в нея е с опасност за живота в болница.

Във връзка с трагичния инцидент на 16 май 2024 г. с участие на специализиран автомобил на Националната служба за охрана, държавната охранителна служба заявява, че оказва всеобхватно съдействие на компетентните органи по воденото следствие.

Националната служба за охрана призовава към въздържание от разпространение на спекулативни, непроверени и необективни тези и хипотези по адрес на участниците в тежкия пътен инцидент, докато компетентните институции не приключат работата си.

Убедени сме, че професионалните действия на разследващите и назначените експертизи ще покажат обективната истина.

Ръководството и съставът на Националната служба за охрана поднасят дълбоки съболезнования на семейството и близките на загиналия при катастрофата водач и изразяват искрена надежда за успешно и скорошно възстановяване на неговата съпруга!„, гласи изявлението на НСО.

„Извършени са всички необходими първоначални действия, оглед на местопроизшествията и разпит“, каза по-рано днес полк. Христо Тинев, военно-окръжен прокурор на Военна прокуратура-Сливен.

„Предмет на разследването е какви са извършените нарушение на Закона за движение по пътищата. Предстои да се разбере. Към момента не можем да дадем данни, защото ще бъде спекулация. Целта на разследването е да се установи виновно поведение на единия или на другия водач, или и на двамата“, добави полк. Тинев. „Ще бъде установено с каква скорост се е движил автомобилът на НСО. Ще бъдат възложени експертизи. Вещите лица ще отговорят на въпросите по всички детайли“, обясни прокурорът.

Извършени са разпити. Има следствена тайна, както е известно. Всичко ще бъде детайлно проучено. Разследването ще бъде обективно. Към момента не можем да се произнесем по въпроса за вината. Прокуратурата е независима от политически игри и изявления. Защо Кирил Петков е пътувал с охрана на НСО – не мога да отговоря. Трябва да бъде установено в хода на разследването. Няма необходимост прокуратурата да се замесва в предизборни спекулации“, добави той.

„Възможно е да има съпричиняване на инцидента от двамата водачи“, не изключва ръководителят на Военно-окръжната прокуратура в Сливен. Като се позова на дългогодишния си опит, в интервю за БНР Тинев предположи, че е възможно служебният автомобил да се е движел с по-висока от допустимата скорост.

Вижте и

Днес продължават следствените действия на място.

По безспорен начин е установено, че другият автомобил е отнел предимството на НСО, каза служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов във връзка с инцидента край Аксаково.

„Не мога да коментирам подробности по случая, образувано е производство, което е под надзора на Военна прокуратура“, посочи той и добави: „Считам, че всичко ще бъде изяснено в рамките на разследването, включително и скоростта, за която в момента доста се говори. Единственият начин това да бъде направено, е автотехническден“.

Като бивш премиер Кирил Петков има право да бъде охраняван от служители на НСО в продължение на четири години, каза още Калин Стоянов в отговор на въпрос защо съпредседателят на „Продължаваме промяната“ е пътувал с охрана.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре