Сега четете
Цената за базов товар на пазар „Ден напред“ през април е с 41 на сто по-ниска на годишна база

Цената за базов товар на пазар „Ден напред“ през април е с 41 на сто по-ниска на годишна база

В пазарния сегмент „Ден напред“ общото количество изтъргувана електрическа енергия за април e 2 180 324,7 мегаватчаса (MWh), което e с 12 процента по-малко спрямо предишния и с 6,5 на сто по-малко спрямо същия месец на миналата година. Средната месечна цена за базов товар е 113,90 лв. и е с 8,1 процента по-ниска спрямо предишния и с 41 на сто по-ниска спрямо същия месец на миналата година. Това съобщават от Българската независима енергийна борса (БНЕБ) в кратък анализ, получен на случилото се през април.

Средната месечна цена за базов товар електрическа енергия на БНЕБ (58 евро) се движеше близо до същата на борсовите пазари OPCOM (Румъния) и HеnEx (Гърция) – 60 евро. Най-висока бе цената на борсата HUPX (Унгария), като там средната цена за базов товар за април е около 62 евро, допълват от българската енергийна борса.

Топ 3 най-активни участници на пазар „Ден напред“ през месеца по нетни търгувани количества са „Vitol Gas and Power“, „Електрохолд Трейд“ и „Tinmar Energy“.

В пазарния сегмент „В рамките на деня“ общото количество изтъргувана електрическа енергия за месеца e 257 059,7 MWh. Количеството е с 0,5 процента повече спрямо предишния и с 32,07 на сто повече спрямо същия месец на миналата година. Месечната среднопретеглена цена е 115,34 лв. и е с 8,7 процента по-ниска спрямо предишния и с 40 на сто по-ниска спрямо същия месец на миналата година.

Вижте и

Топ 3 най-активни участници на пазар „В рамките на деня“ през месеца по нетни търгувани количества са ТЕЦ „Марица изток 2“, „Национална Електрическа Компания“, и АЕЦ „Козлодуй“.

От Българската независима енергийна борса посочват като акцент на месеца, че търгуваните количества на пазарен сегмент „В рамките на деня“ на борсата бележат пореден рекорд за 2024 г., достигайки 257 059,7 MWh.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре