Сега четете
Военната академия „Г. С. Раковски“ ще отбележи патронния си празник

Военната академия „Г. С. Раковски“ ще отбележи патронния си празник

Военната академия „Г. С. Раковски“ ще отбележи патронния си празник и 112-ата годишнина от своето създаване. Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов ще поздрави личния състав на Военната академия по повод празника и годишнината. На тържественото събитие ще присъства и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната (МО).

Празничният ден ще започне с тържествен ритуал по поднасяне на венци и цветя пред паметника на патрона на академията Георги Стойков Раковски. Началникът на Военната Алма матер генерал-майор Тодор Дочев ще произнесе приветствено слово. Военнослужещи и цивилни служители ще бъдат наградени за постигнати високи резултати, инициативност и усърдие от името на служебния министър Атанас Запрянов и началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Ще бъдат връчени дипломите на придобилите образователна и научна степен „доктор“. В рамките на програмата Катедра „Военновъздушни сили и противовъздушна отбрана“ („ВВС и ПВО“) ще открие Авиационен учебен център, посочиха от министерството.

На тържествените прояви в академията са поканени още служебният министър на образованието и науката Галин Цоков, съветникът по сигурността и отбраната на президента Илия Милушев, посланици и военни аташета, акредитирани в България, командири на командвания, военни формирования и структури в Министерството на отбраната и Българската армия, ректори на висши училища, представители на военно-патриотични съюзи и организации, бивши служители, партньори и приятели на Военната академия.

Военната академия „Г. С. Раковски“ е най-старото висше военно училище в България. Създадена е със закон на 1 март 1912 г., приет от 15-ото Народно събрание. Тя има принос както за оформянето на офицерския корпус, така и за изграждането на новата българска държава в духа на европейските ценности. Днес Военната академия е водеща национална образователна институция с дългогодишни традиции във висшето образование за подготовка и обучение на офицери и студенти в различни магистърски специалности, гражданско-военните отношения, военното изкуство и оперативната съвместимост със съюзническите армии от НАТО. Допринася за изграждането на бъдещите лидери на Република България – военнослужещи и цивилни граждани, способни да управляват Въоръжените сили и останалите елементи от системата за национална сигурност и отбрана, информираха още от ведомството.

Вижте и

На 14 април 2024 г. се навършват 203 години от рождението на патрона на академията Георги Раковски, революционер и организатор на националноосвободителното движение. Военната академия носи неговото име с регентски указ от 5 март 1946 г. Празникът е регламентиран в Правилника за устройството и дейността на академията.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре