Сега четете
Борислав Сарафов отказа да бъде изслушан от временната парламентарна комисия за Мартин Божанов

Борислав Сарафов отказа да бъде изслушан от временната парламентарна комисия за Мартин Божанов

Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов няма да вземе участие в заседанието на временната парламентарна комисия за изясняване на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов. Това става известно от съобщение, разпространено от прокуратурата.

 

В писмо до председателя на комисията Никола Минчев, Сарафов отклонява поканата за изслушване, което трябваше да се проведе днес.

 

„Подчертавайки своето уважение към Народното събрание като най-висш орган на власт в парламентарната демокрация, следва да имате предвид, че е възможно резултатът от работата на Комисията да бъде материализиран в доклад, който при наличие на данни за престъпления или дисциплинарни нарушения от страна на прокурори и следователи да бъде изпратен на компетентния орган – прокуратурата, в частност до и.ф. главен прокурор, поради което с цел да избегна всякакви съмнения за пристрастност и евентуален конфликт на интереси, намирам за необходимо да отклоня изпратената покана за участие в заседание на председателстваната от Вас временна комисия.“, заявява в писмото си Борислав Сарафов.

 

Той припомня, че съгласно Конституцията не разполага с правомощия да предоставя детайлна информация по конкретни преписки и досъдебни производства.

 

Сарафов допълва, че от встъпването му в длъжност е предприел поредица от действия, свързани с изясняване на обективната истина по конкретни казуси, станали обществено достояние още през 2020 г. и 2021 г.

 

Вижте и

Също така отбелязва, че са предприети активни действия по изясняване ролята на Мартин Божанов и негово нерегламентирано въздействие в служебната дейност на действащи магистрати.

 

Убеден съм, че представляваната от мен институция ще даде отговор на поставените от обществеността и народните представители въпроси, като изнесените в публичното пространство факти ще бъдат проверени със средствата на наказателния процес и при спазване на принципите за обективност, всестранност и пълнота на разследването, посочва и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов.

 

Освен Борислав Сарафов за изслушване в комисията днес са поканени бившите главни прокурори Иван Гешев и Сотир Цацаров. Вчера, във Фейсбук профила си, Иван Гешев заяви също, че няма да може да присъства, тъй като е в чужбина.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре