Сега четете
Великденска добавка от 75 лв. за пенсионерите под линията на бедност

Великденска добавка от 75 лв. за пенсионерите под линията на бедност

Великденска добавка от 75 лв. за пенсионерите, които са под линията на бедност предлагат с промени в Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) от социалната и бюджетната парламентарни комисии. Това обявиха на съвместен брифинг Деница Сачева, председател на Комисията по въпросите на труда, социалната и демографската политика и Йордан Цонев, председател на Комисията по бюджет и финанси. Сачева обясни, че за мярката ще са необходими 40 млн. лв. и тя ще обхване 534 хиляди пенсионери, чиито доходи са под линията на бедност.

 

Тя допълни, че с внесения законопроект искат да покажат, че България е социална държава.

 

Сачева посочи, че с линията на бедност многократно се е спекулирало в политически план, как нямало да има нито един човек в България, който да живее под линията на бедност. Виждате, че очевидно между политическите лозунги и реалната политика, разминаванията стават все по-драстични, посочи Сачева и добави, че в страната има 534 хиляди души, които ще посрещнат Великден с пенсия, която е под 526 лв. Ние смятаме, че вместо да се правят дарителски кампании, държавата трябва да възстанови традицията, в която за Великден, и за Коледа, пенсионерите получаваха добавки, добави тя. Сачева заяви, че разчитат на подкрепа от всички колеги в парламента и посочи, че се след приемането на законопроекта, от Националния осигуритиелен институт трябва да определят извънредна дата, с която тези добавки да бъдат изплатени още преди Великден.

Вижте и

 

Йордан Цонев, председател на бюджетната комисия обясни, че разходите за великденските добавки няма да касаят трансфери от бюджета, а ще бъдат посрещнати с вътрешни размествания. В следващия месец ще търсим и други възможности да подкрепим уязвими групи от българското общество, добави той.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре