Сега четете
ГЕРБ и ПП-ДБ ще се срещнат в петък, събота и неделя за преговори

ГЕРБ и ПП-ДБ ще се срещнат в петък, събота и неделя за преговори

Три дни са насрочени за преговори между ГЕРБ и ПП–ДБ – това са петък, събота и неделя (8, 9 и 10 март). Те ще проведат разговори по проекта за коалиционно споразумение, предложен от партията на Бойко Борисов. Това заяви пред журналисти Асен Василев, министър на финансите в оставка и съпредседател на „Продължаваме промяната“

Моите лични очаквания са за съвсем малки смени в кабинета. Няма квоти. Така той коментира предстоящата ротация в премиерския пост на правителството и евентуалните промени в състава му. Василев обяви, че очаква „максимум две-три“ промени в кабинета.

По думите му оставката на премиера Николай Денков, която той депозира в парламента вчера, а днес депутатите гласуваха в пленарната зала, е спазено обещание. „С госпожа Мария Габриел имаме насрочени разговори за петък, събота и неделя. Надяваме се да успеем в този порядък да постигнем съгласие“, каза Василев.

Той коментира, че е имал разговори както с премиера в оставка Николай Денков, така и с вицепремиера в оставка Мария Габриел.

„Министерството на финансите си е изпълнило абсолютно всички мерки, които са заложени в програмата. Единствената неизпълнена мярка е второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост, но там неизпълнението е, защото от февруари месец отлежават пътната карта и правилата за избор на антикорупционната комисия. Парламентът трябва да ги гласува, за да можем да приключим процеса по второто плащане“, каза Василев.

Според него няма време за дълги преговори между първите две политически формации.

Попитан за коментар относно критиките на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, отправени към него, Асен Василев отговори: „Не бих коментирал г-н Борисов, трябва него да питате. Що се отнася до критики, свързани с това как се назначават хора, има си институционален ред“.

На въпрос дали самият той ще е част от кабинета след предстоящата ротация, Василев заяви, че това ще зависи от Народното събрание.

Вижте и

Според Асен Василев една от най-важните теми в момента е свързана с това как ще работят регулаторните органи. Да се подбере такъв състав, който да може да устоява на политическо влияние, аргументира се той.

„Въпросът за регулаторите е – където има необходимост от 160 гласа, как да се достигнат тези 160 гласа? Това е реалният въпрос, който поставят от ГЕРБ-СДС. Дали да се постигат с всички възможни партии или да се постигат само в рамките на това, което те са нарекли евроатлантическо мнозинство. Трябва да чуем много внимателно какви са техните идеи“, каза още Василев.

Той увери, че според редица прогнози целта за инфлацията, необходима за влизането на страната ни в еврозоната, ще бъде изпълнена.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре