Сега четете
КЗК е разрешила на компания от ОАЕ да придобие водещ дял в телекома „Йеттел“

КЗК е разрешила на компания от ОАЕ да придобие водещ дял в телекома „Йеттел“

Комисията за защита на конкуренцията е разрешила на „Емирейтс Телекъмюникейшънс Груп Къмпани Пи Джей Ес Си“ (Emirates Telecommunications Group Company PJSC) да придобие 50 процента плюс една акция в телeкома „Йеттел“ (Yettel), съобщи регулаторът, оповестявайки свое решение от 15 февруари. В резултат на сделката чешкият конгломерат „Пи Пи Еф Телеком Груп Б.В.“ (PPF Telecom Group B.V.) отстъпва водещата си роля в телекомуникационния бизнес, ставайки занапред миноритарен акционер.

Сделката отразява опита за навлизане на арабската компания в Европейския съюз чрез придобиване на повечето от активите на чешката група в региона на Централна и Югоизточна Европа, което означава дялове в мобилни оператори в няколко държави.

Извън сделката остават „БТВ Медиа Груп“ ЕАД и активите на групата в Чехия, включително мобилният оператор там O2 и доставчикът на телекомуникационна инфраструктура „Цетин“ (CETIN), които продължават да са чешка собственост.

Уведомителят посочва, че планираната концентрация е в съответствие със стратегическия му план да ускори международния си растеж и да диверсифицира дейността си в нови географски региони. Придобиваната група, обхващаща четири държави, се отличава с добре балансирана структура, подкрепена от стабилни макроикономически основи, както и от стабилни валути. Пазарите, на които оперира, се характеризират със стабилна регулаторна среда, здравословна конкуренция и атрактивна възвръщаемост, пише в решението на КЗК.

Вижте и

Сделката също така дава възможност на Групата e& и на Групата Пи Пи Еф, която е водещият инвеститор в региона, потенциално да си партнират при по-нататъшни възможности за разширяване.

Придобиваната група е активна в България при предоставянето на далекосъобщителни услуги (чрез „Йеттел България“) – мобилни и фиксирани гласови телефонни услуги; услуги за гласови съобщения; услуги по предоставяне на линии под наем на дребно и на едро; мобилен и фиксиран достъп до интернет и пренос на данни; пренос и разпространение на телевизионни програми; както и активни и пасивни услуги в областта на изграждането на телекомуникационна инфраструктура (чрез „Цетин България“), се посочва още в решението.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре