Сега четете
Свети Трифон е здравата връзка с хилядолетната традиция на предците ни, но нека не забравяме, че любовта осмисля всичко

Свети Трифон е здравата връзка с хилядолетната традиция на предците ни, но нека не забравяме, че любовта осмисля всичко

Свети Трифон е здравата връзка с хилядолетната традиция на предците ни, със земята, плодородието и магията на виното. Но нека не забравяме, че любовта е тази, която осмисля всичко. Това написа президентът Румен Радев във Фейсбук по повод Деня на лозаря (Трифон Зарезан) и Свети Валентин (Ден на влюбените).

„Който и от двата празника да сте избрали да празнувате днес, а защо не и двата, ви пожелавам добро настроение и приятни емоции“, добавя Радев.

Свети Валентин се чества предимно от католическата общност. Произлиза от луперкалиите – староиталийски езически празник на плодородието, който се отбелязвал в средата на февруари, последен месец в римската година, в знак на почит към горското божество Фавн Луперк. Денят е обявен за празник на Св. Валентин през 496 г. от папа Геласий Първи, противник на езичеството. През Средновековието започва да се свързва с романтичната любов, оттогава се разпространяват и легендите, които обявяват Св. Валентин за покровител на влюбените.

Вижте и

Денят на лозаря (Трифон Зарезан) се отбелязва от 1962 г. като празник на лозарите в деня на св. мъченик Трифон, който тогава се отбелязва от Българската православна църква на 14 февруари, сочи информация на отдел „Справочна“ на БТА. С календарната реформа на Българската православна църква през 1968 г. денят на св. мъченик Трифон започва да се отбелязва на 1 февруари по стар стил, а Денят на лозаря – на 14 февруари.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре