Сега четете
Не разполагам с проверена информация за съдии, участващи в частни клубове

Не разполагам с проверена информация за съдии, участващи в частни клубове

Не разполагам с достоверна и проверена информация, каза и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов в отговор на въпрос от председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Галина Захарова, по време на изслушване в Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), за това дали той има данни за наличие на частни клубове, магистратско влияние, на съмнителни контакти между съдии и криминално проявени лица или лица с тежки репутационни зависимости.

Борислав Сарафов е изслушван, заедно с журналиста Николай Стайков, във връзка с информация за частен клуб на Мартин Божанов – Нотариуса.

Сарафов добави, че всяко име, което би споменал днес, би лежало на слухове и догадки. „Не е моментът сега да се провежда лов на вещици, т.е. да гоним неудобните и да закриляме удобните“, заяви Борислав Сарафов. По думите му трябва да се подходи коректно и обективно, стъпвайки на проверени факти, и ако се налага, системата да бъде освободена от онези магистрати, които петнят името на институцията.

Сарафов посочи, че ако в рамките на разследването за организирана престъпна група, част от която е Божанов, създадена с цел оказване на натиск на магистрати, за имотни измами и пране на пари, се установят такива факти и обстоятелства, той би могъл да представи доклад пред ВСС. Също и да направи предложение за дисциплинарни наказания на магистрати.

По време на изслушването Борислав Сарафов представи справки за работата на прокуратурата по досъдебни производства, образувани по сигнали за упражняван натиск срещу съдии. Той съобщи, че има две преписки. Едната е от 2017 г., образувана в Софийска градска прокуратура, към която е приобщен и сигнал от съдия Цветко Лазаров. По нея е възложена проверка на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП), впоследствие има отказ от образуване на досъдебно производство, като актът не е бил проверяван по реда на инстанционния контрол. На 6 февруари Върховната касационна прокуратура е указала на апелативната прокуратура да извърши проверка на отказа.

Втората преписка е от 2022 г. , тя е образувана по данни от ГДБОП, като на следващата година е образувано и досъдебно производство и е приобщен сигнал от съдия Владислава Цариградска. Разследването не е приключило, по него се извършват активни процесуално-следствени действия, посочи Сарафов.

Той допълни, че няма проблем с това Цариградска да даде показания пред съдия и те да бъдат прикрепени към разследването.

Сарафов припомни, че е разпоредил проверка на законосъобразността на наложените откази за образуване на досъдебни производства и прекратяването на преписки, свързани с Мартин Божанов. Също така е назначил и ревизия на част от делата в Софийска районна прокуратура.

На свой ред членът на съдийската колегия Атанаска Дишева цитира информация на съдия Владислава Цариградска, според която за четири години (от 2018 до 2022 г.) има над 150 случая за приложени специални разузнавателни средства по отношение на магистрати. Тя допусна, че може да са подслушвани помещения в съд, в който се произнасят магистрати. Дишева поиска проверка за това колко магистрати са били подслушвани в последните години, с каква цел, до какво е довело това.

Вижте и

На въпрос за проверката в Софийската районна прокуратура Сарафов обясни, че такава е започнала, защото институцията отдавна не е проверявана. Освен това обстоятелства, разгласени от Фондация „Антикорупционен фонд“, сочат към тревожни факти за работата и за разпределението на дела. Няма нищо бомбастично от това да се правят проверки, каза Сарафов. Той припомни, че е поискал оставката на районния прокурор на София Невена Зартова заради организацията на работа. Образувано е дисциплинарно производство срещу нея.

Даниела Марчева повдигна въпроса за „списъка“ с магистрати, за които се твърди, че са посещавали клуб „SS“, както и каква е била насочеността на заведението. Сарафов каза, че не е получавал никакъв списък.

Вероника Имова попита защо обиските в клуб „SS“ са станали седмица след убийството на Божанов. Борислав Сарафов й отговори, че действията по разследването са от компетенцията на екипа, който работи по случая.

По повод информацията, че срещу Марин Божанов е имало почти приключило разследване, Сарафов каза, че не е запознат с разследването.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре