Сега четете
Безплатни, евтини (до 3лв) и скъпи варианти за нощувка в Осло

Безплатни, евтини (до 3лв) и скъпи варианти за нощувка в Осло

Първо да започнем със скъпите варианти. Просто си запазвате стая в хотел в Осло. Това не бих направил дори да имах много пари, защото е излишно скъпо и безсмислено, при положение, че единствено се нуждая от легло, баня и интернет. Ако сте повече хора в една стая, тогава излиза малко по-евтино, но отново недостатъчно. Също така цените не са съобразени с местоположението на хотела и почти навсякъде са високи. Например ние живяхме в апартхотел Forenom, който се намира в най-престъпната част на Осло. В самия хотел често идваха дилъри и проститутки, през нощта се блъскаха врати и се крещеше, често престъпници се опитваха да видят какви кодове се въвеждат на външната врата, за да могат после да обикалят по вътрешните апартаменти, докато намерят вратата, която се отваря със същия код. Предполагам се сещате каква ще е целта на посещението: не е да ви помогнат да си измиете чиниите! Стаята, която използвахме, оригинално е била за двама души, но беше приспособена за четирима и затова на нашите работодатели им излиза по-евтино (те най-вероятно си имат и допълнителни намаления). Аз накрая на престоя ми си направих труда да попитам, ако искам да остана още един ден, колко трябва да платя за цялата стая. Сумата, която ми казаха е следната: 1200 NOK + 12% VAT. Това е приблизително 200 лв, към които трябва да се добавят и 12% такси.

За една нощувка малко по-евтин вариант е ако използвате airbnb, но тази възможност остава в по-скъпата категория. Да преминем към наистина евтините варианти. Има възможност да спите в shelter за бездомни мигранти на норвежкия Червен кръст (Oslo Red Cross Emergency Shelter). Тъй като имах много багаж и имаше вероятност да остана без място за спане за последната ми нощ в Осло, реших да си подсигуря резервен вариант. Затова изпратих имейл със запитване дали мога да остана една нощ в шелтъра. От техния имейл – [email protected] – получих отговор в рамките на три часа, че ще бъде отворено след 19:00 на съответния ден и срещу 15 крони мога да пренощувам при тях. Това са приблизително 2 лв и 50 стотинки. Не е никак зле като цена, нали! Само е добре да знаете, че трябва да отидете в определено време вечерта, което се различава в зависимост от това дали имате предварителна резервация, или ще я направите на място. Също така на сутринта трябва да напуснете в конкретно време. Шелтърът се намира много близо до Frogner Park.

Сега да преминем към безплатните варианти. Ако искате да спите безплатно в Осло, използвайте Каучсърфинг. Ако сте момиче, ще може да изключително бързо и лесно да намерите къде да спите. Ако сте момче, ще ви отнеме малко повече време за запитвания. В двата случая ще трябва много повече време, ако сте избрали неподходящ период за посещение на града или искате да нощувате в определен район. Например януари е доста неподходящ за подобни цели. Повечето каучсърфъри с апартаменти в Осло (и с яхти на пристанището) или отсъстват, или вече са приели някого да спи при тях, или им отнема много време да ви отговорят. Затова, ако ви трябва вариант от днес за утре, е добре да не сте претенциозни относно местоположението. Аз например не успях да намеря подходящо място за нощувка, защото си търсех само на центъра (близо до ЖП–гарата). Имаше пет-шест души, които щяха да ме приемат в техните апартаменти, но точно в деня, когато ми трябваше, те отсъстваха. Имаше и други в далечни квартали на Осло, които най-вероятно също щяха да ме приемат, но не съм си правил труда да ги питам, защото идеята беше без да пътувам без да използвам изключително скъпия градски транспорт на норвежката столица. Въпреки това посетих един норвежец в неговия апартамент. Покани ме на гости, въпреки че не можеше да ме приеме в нощта, която на мен ми трябваше, тъй като беше зает. Той ме качи на покрива на луксозната сграда и направих малко снимки на фиордите и града.

Последният вариант, който може да използвате, ако става дума за една нощувка, е да спите на пейките на летището. Само да знаете, че ако сте в центъра на града, най-евтиният ви вариант да стигнете до летището е да си купите онлайн билет за 10 евро и да пътувате с влака 15 минути от Централната гара до Gardermoen- основното летище на Осло. За сравнение, срещу 5 евро може да пътувате повече от 8 часа с влак в България. Не можах да се въздържа да не се похваля, че нещо при нас е по-изгодно от вариантите в Норвегия. За разлика от транспорта, храненето в Осло ми излизаше по-евтино отколкото в България.

Бонус 1: Има безплатен вариант за нощувка в хотел, който не е сигурен и зависи от много обстоятелства, но може да се използва в краен случай. Ако камериерката има много стаи за почистване, а във вашата стая на следващия ден няма да се нанася никой, може да се разберете с нея да не почиства все още, за да останете още една нощ. Но трябва да знаете, че в такъв случай няма да можете да напускате стаята изобщо (за да се разхождате например), защото от администрацията на хотела вече са ви деактивирали кода на вратата и можете да отваряте само отвътре. Тоест, ако излезете и вратата се затвори, повече няма да може да влезете.

Вижте и

Бонус 2: Къде може да се стоплите безплатно (с багаж или без багаж), ако сте в Осло през зимата? Ако искате да стоите някъде на топло през деня, може да отидете в Deichman Bjørvika-Oslo Public Library (градската библиотека), която е огромна. Всички снимки в статията са оттам- вижте сами.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре