Сега четете
В софийското село Локорско организират фолклорен фестивал „Шопска песен“

В софийското село Локорско организират фолклорен фестивал „Шопска песен“

В софийското село Локорско организират за 21-а поредна година фолклорният фестивал „Шопска песен“. Той ще се състои на 9 юни, като часът за началото на празника ще бъде оповестен, след като приключи приемането на заявки за участие и изготвянето на програма с реда на явяване на участниците. Това съобщиха в отговор на въпрос  от пресцентъра на местното читалище „Христо Витков – 1899“, което е и основен организатор.

По традиция празникът ще бъде открит от кмета на село Локорско Цветелина Гаврилова и кмета на район Нови Искър Владислав Владимиров.

Професионално жури ще оценява всички участници, а най-отличилите се ще получат голямата награда на фестивала „Христо Витков“ и специален приз, учреден по повод двадесетото юбилейно издание „Лъскаво шопе“.

Ще има награди за най-малък и за най-възрастен участник, информират още от читалището.

Фестивалът всяка година събира в село Локорско хора с туптящи за „шопското“ сърца, посочват организаторите. В него могат да вземат участие танцови състави, клубове за народни танци, вокални групи, състави и солисти, изпълняващи български народни песни.

Основната цел на събитието е съхранение и популяризиране на музикалния и танцов фолклор на шопите. Друга основана идея е да се даде поле за изява на изпълнители от всички възрастови групи, както и подпомагане развитието на народното самодейно творчество.

Вижте и

През 2023 година фолклорен фестивал „Шопска песен“ организира своето двадесето юбилейно издание . Всяка година сцената на селския празник посреща стотици изпълнители, обединени от любовта към шопската песен и танци, посочват от културната институция.

Миналата година участие са взели 95 групи – близо 800 души, а тази година от читалището очакват фолклорните състави да бъдат над 100.

Фолклорен фестивал „Шопска песен“ е наследник на „Празниците на шопската народна песен“, които се провеждат по повод 100 години от записването на песента „Що ми е мило и драго, че се е пролет пукнала…“ от локорския учител Цветан Вълчинов.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
1
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре