Сега четете
Блокади на земеделски производители са планирани от 10:00 до 13:00 часа

Блокади на земеделски производители са планирани от 10:00 до 13:00 часа

Втори ден се очаква земеделски производители в страната да излязат на протест. Както обявиха представители от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), времето на протестните действия ще се увеличава с всеки изминал ден (освен събота и неделя, когато няма да бъдат затваряни пътища в интерес на гражданите), докато не бъдат приети исканията на земеделците. Днес те са планирани в интервала от 10:00 до 13:00 часа.

Вчера протести имаше на над 80 места в цялата страна.

Земеделските производители настояват да се преразгледа предложението за разпределение на помощите и бюджета, които биха възпрепятствали масови фалити в българското земеделие, както и за ясни гаранции за законодателни промени, които да гарантират устойчивост на сектора.

Вчера министърът на земеделието и храните Кирил Вътев представи законодателните инициативи, които екипът му подготвя за преодоляване на кризата в сектора, в отговор на постъпилите искания от неправителствения сектор. Това стана по време на изнесено заседание на Комисията по земеделието, храните и горите, което се проведе в Министерството на земеделието и храните по инициатива на Вътев.

Вижте и

Преди заседанието министърът участва в брифинг в Министерския съвет заедно с премиера акад. Николай Денков. „Имаме готовност с основните точки в новия меморандум, който предлагаме да подпишем със земеделските производители. Целта е ясна – максимално бързо отпушване на процеса, който ще позволи на правителството да подпомогне зърнопроизводителите, които са претърпели загуби през 2023 г.“, посочи Денков. Той очаква представителите на сектора днес, в 18:00 часа, за постигане на споразумение с правителството по всички точки от новия меморандум.

Снощи от Българската аграрна камара приеха поканата му.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре