Сега четете
Откриха лицензираната хеликоптерна площадка на покрива на столичната болница „Св. Екатерина“

Откриха лицензираната хеликоптерна площадка на покрива на столичната болница „Св. Екатерина“

Откриха лицензираната хеликоптерна площадка на покрива на столичната болница „Св. Екатерина“. Това стана в присъствието на здравния министър проф. Христо Хинков, зам.-здравния министър Илко Гетов, изпълнителния директор на лечебното заведение проф. Димитър Петков и др.

Съоръжението ще бъде част от системата за спешна медицинска помощ по въздух. Преди дни у нас пристигна и първият хеликоптер. Площадката ще може да се ползва и нощно време, след като хеликоптерите от системата на HEMS получат разрешение да летят нощем.

Министър Хинков посочи, че 2 милиона и половина са предвидени за изграждане на хеликоптерни площадки, като една от тях струва 120 хил лв. с ДДС.

Изграждането на площадката е доказателство за общия ни стремеж да подобрим българското здравеопазване, каза министър Хинков. И увери, че спешната помощ по въздух е национален приоритет. По думите му болничното вертолетно летище ще осигури възможността за оказване на помощ на пациенти в животозастрашаващо състояние. Хинков определи датата 2 февруари 2024 г. като историческа заради пристигането на първия медицински хеликоптер в България. Страната ни вече разполага с още няколко хеликоптерни площадки, предстои лицензирането на нови болнични места за кацане и излитане, посочи още той. Хинков каза, че страната ни ще се ръководи от най-добрите европейски практики за спешната помощ по въздух.

Вертолетната площадка е първата лицензирана неназемна площадка, подчерта зам.-министър Илко Гетов. Тя ще позволи реализирането на донорски ситуации. Тази площадка позволява кацането в нощно време, защото има необходимото осветяване и сигнализация, добави той. Гордеем се с постигнатото, посочи още Гетов. Той пожела по-малко спешни ситуации.

Вижте и

Директорът на болницата благодари за подкрепата, оказана от здравното министерство, за реализирането на хеликоптерна площадка. Пътят беше дълъг, изпълнен с трудности и предизвикателства, но с общите усилия и постоянство, политическа подкрепа, разбира се, с подкрепа на институциите, успяхме да станем част от една нова система за спешна медицинска помощ по въздух, заяви той. Локализацията на болницата позволява транспортирането на пациенти от най-отдалечените кътчета на държавата дотук или до съседните болници за броени часове или до минути, каза също той.

След официалните изказвания Анелия Маринова от министерството на транспорта връчи сертификата за използване на площадката на директора на лечебното заведение. Символично бе прерязана и червена лента за откриване на площадката.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре