Сега четете
Едностранно премахване на сухопътните граници между България, Румъния и Гърция би било нарушение на правилата

Едностранно премахване на сухопътните граници между България, Румъния и Гърция би било нарушение на правилата

На политическо ниво никой от нас не обсъжда такъв вариант, заяви премиерът Николай Денков в отговор на въпрос, свързан с предложението за отпадане на сухопътните граници между България, Румъния и Гърция с решение на София, Букурещ и Атина. По неговите думи подобна стъпка би противоречала на правилата в ЕС.

Премиерът заяви, че предстои да разговаря с германския канцлер Олаф Шолц в кулоарите на днешното заседание на Европейския съвет в Брюксел. Очаквам да обсъдим приоритетите на България – сухопътните граници в Шенген, еврозоната. Винаги сме имали подкрепата на Германия, трябва да кажем кои са важните последващи стъпки, по които очакваме конкретна подкрепа, добави Денков пред български журналисти.

Той посочи, че очаква днес да се постигне единодушно решение за продължаване на финансовата подкрепа за Украйна. По повод предложенията на Европейската комисия за вноса на украински земеделски стоки премиерът заяви, че според данните няма изключително увеличение на този внос. Трябва да внимаваме какви са данните и какви са слуховете, призова Денков. По неговите думи предложенията на комисията отчитат наличните факти и на исканията на българските земеделци. Той отбеляза, че увеличението на бюджета за земеделието у нас тази година е чувствително.

По повод очакванията за присъединяването на нашата страна към еврозоната Денков потвърди, че всички сили и всички графици са насочени към 1 януари догодина. Единствената неизвестна в момента е кога ще изпълним критерия за инфлацията, това се очаква да стане малко по-късно тази година, поясни той.

Премиерът посочи, че се очакват съвсем ограничени смени в правителството при предстоящата ротация.

Попитан за злоупотребите с предоставяне на българско гражданство премиерът заяви, че е работа на службите, когато има такива случаи и подозрения за шпионска дейност и за корупция, да бъдат много по-активни. Премиерът добави, че засега не разполага с такива данни от службите. Поискал съм справка, но не е нормално да си затваряме очите за такива рискове за България, каза той.

Вижте и

В отговор на въпрос за възможността за създаване на нов политически проект от президента Румен Радев, премиерът заяви, че България е парламентарна република и всяко легитимно партийно представителство би трябвало да бъде обогатяване на демокрацията. В този смисъл трябва да приветстваме всяка демократична форма, каза той. Би ме притеснило, ако се окаже, че има партия, която се оглавява буквално или недиректно от президентството, това би било пряко нарушение на конституцията. Не че не сме имали и друг път такива анонси от президентството, затова е много важно да бъде изчистено кой в каква роля действа. Ако има партиен проект, трябва да бъде отделен от президентството, което по принцип не може да се занимава с партийна дейност, обобщи Денков.

Попитан дали е имало покана към Радев да участва в т. нар. „сглобка“, Денков заяви, че никога по никакъв начин и по никакъв повод от страна на ПП-ДБ не е отправяно такова предложение. Той допълни, че не е получавал от службите доклад за корупция в президентството.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре