Сега четете
Договорът на служебното правителство на Радев с „Боташ“ нарушава националния интерес на България

Договорът на служебното правителство на Радев с „Боташ“ нарушава националния интерес на България

Смениха главния прокурор – от трън, та на глог, че на по-висок

„За БСП основен принцип е да има справедливост, това едно от нашите ключови послания и наша последователна политика – независимо дали управлява служебен кабинет, ГЕРБ или друго правителство. Доказали сме го“.

Това заяви народният представител от „БСП за България“ Борислав Гуцанов в студиото на БНТ тази сутрин.

В разговора за това, че хората вече се обезверени от факта, че няма справедливост за грабежите и закононарушенията вече толкова години, социалистът посочи: „Нефтохим беше продаден за 110 млн. долара по времето на Иван Костов – това е печалбата на дружеството само за 6 месеца. И в момента неговата партия ДСБ да е част от управлението, да продължава да диктува какво да се случи с фирмата – това какво е?“, реагира Гуцанов.

Той даде още по-скорошен пример в аргументите си за подадени сигнали за закононарушения и липса на реакция от правораздавателните органи.

„Договорът на служебното правителствона Радев с „Боташ“ е харизматичен пример за нарушаване националния интерес на България“, заяви Борислав Гуцанов като цитира британско списание, според което това е прекрасна инвестиция за турската умна компания. „Което показва некомпетентността на българското правителство, защото „Боташ“ изгражда голям терминал в Сарос, това ще е третият терминал, който Турция изгражда за газ, и на практика България ще е основен инвеститор и държава, която ще плати този терминал“, посочи народният представител от БСП.

„1.850 милиарда кубика е резервираното количество от „Боташ“, 1 милиард – от Азърбейджан и още 1 милиард – от Гърция. Общо около 3.8 милиарда кубика – в същото време консумацията на България е около 2.5 милиарда кубика. Значи, държавата и българските граждани ще платят над един милиард, независимо, че никой няма да ги ползва“, посочи Борислав Гуцанов и добави:

„Пренос таксата на „Боташ“ също е по-висока. Кой направи тези разчети? Кой даде становище трябва или не трябва да бъде подписан този договор? Отчетоха ли държавния интерес и този на българските граждани?“.

„Какво казва Делян Пеевски – питайте него. Ние от БСП посочваме закононарушения и сезираме институциите. И отново ще повторя – не единствено за служебните правителства на президента Радев, а на всички, за които сме били сигнализирани“, отговори социалистът в реплика на водещата за думите на Пеевски по отношение на президентската институция.

„4 пъти по-скъпа газ плаща Европа в момента, отколкото при доставките на „Газпром“ – френски министър го каза. Ние взимаме отново руска газ – през посредници.  Когато Делян Добрев говореше, че „Промяната“ най-вероятно взимат комисионни и се финансират по този начин, защо прокуратурата не разследва това? Вместо това те се прегърнаха и направиха сватба. БСП поиска изслушване за това в Народното събрание. От парламентарната трибуна изнесохме данни, по искане на БСП се направи и комисия в Народното събрание. Какво повече?“, реагира социалистът.

Борислав Гуцанов посочи следващ сигнал, изнесен от БСП: „Областният управител на София продаде имот в кв. „Изток“ за 300 хил. лв., при положение, че оценката му е 2 млн.лв.“.

Вижте и

„Посочили сме множество нарушенията, извършени от Тагарев и  Министерството на отбраната. Говорили сме, включително и във вашето студио, за това. И отново ще говорим, ако институциите и правораздавателните органи не реагират. Очакваме прокуроратурата да даде ясни сигнали от изпълняващия длъжността главен прокурор Сарафов“, заяви народният представител от БСП.

„По-важно е ще има ли реални разследвания – не само за служебния кабинет, а за всички, които са извършвали нарушения. Припомням управлението на ГЕРБ – 4 милиарда за магистрала „Хемус“ и няма един километър, ще има ли наказан? Някой да е разследвал магистралата, язовирите – 500 милиона дадени за язовири и няма нищо? Защото засега не виждаме разлика като се смени главния прокурор – от трън, че на глог, че на по-висок“, коментира Борислав Гуцанов.

Той беше категоричен, че законопроектът за ветрогенераторите е брутално лобистки закон. „Ние сме една от сериозните туристически дестинации. БСП успяхме да го спрем преди повече от година – оказа се, обаче че това не е затворена страница и днешните управляващи след като унищожиха енергетиката, на път са да затворят ТЕЦ-овете, намалиха боеспособността на армията, зачертаха историята – днес искат да унищожат и българското море, и туризъм“, заяви народният представител от БСП.

„Отново ще повторя – ветропарковете не са базова мощност, България има потребление от 38 милиона мегаватчаса годишно, от тях по-малко от 4 милиона – едва 3.8 милиона мегаватчаса са само от възобновяеми източници“, посочи  Гуцанов.

Той анонсира предстояща среща във Варна тази събота, на която представители на туристическия бранш, рибари, експерти ще дискутират проблема.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре