Сега четете
Десислава Атанасова вече не е член на партия ГЕРБ

Десислава Атанасова вече не е член на партия ГЕРБ

Десислава Атанасова вече не е член на партия ГЕРБ, съобщи пред журналисти в парламента председателят на политическата формация и на парламентарната група (ПГ) на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов.

Още в деня на изслушването Десислава Атанасова си подаде оставката от партията и партията я прие, уточни той. И подчерта, че Атанасова вече не е член на ГЕРБ. Отношенията с нея ще са както с другите конституционни съдии, добави той в отговор на въпрос.

Десислава Атанасова и Борислав Белазелков по-рано днес положиха клетви като конституционни съдии от квотата на Народното събрание. Церемонията в залата за открити заседания на Конституционния съд протече в отсъствието на президента Румен Радев, за което съобщиха по-рано днес и от прессекретариата на държавния глава.

Попитан как разчита отсъствието на държавния глава от церемонията, Бойко Борисов допусна, че президентът е бил зает. Той посочи, че двамата конституционни съдии от квотата на парламента са били избрани с най-прозрачната процедура, имало е изслушване и след това дебат в парламента цял ден. Докато от неговата квота, когато назначава конституционен съдия, той еднолично решава, без изслушване, без абсолютно нищо, допълни Борисов. Когато обвиняваш парламента в непрозрачност, а еднолично без никакво изслушване си назначил конституционни съдии, мисля, че не е правилно, коментира още лидерът на ГЕРБ. Той поздрави Белазелков и Атанасова за избора и изрази надежда, че ще изпълняват стриктно законите на страната.

Попитан дали изборът на конституционни съдии може да бъде оспорен, Борисов отговори, че ако става дума за избора на Янаки Стоилов, би било правилно, защото той от служебен министър е станал конституционен съдия. Според Борисов Стоилов е прекрасен юрист, но винаги е бил от БСП и „еднолично е назначен за конституционен съдия по указания явно на г-жа Нинова“.

В отговор на позицията на адвокатски колегии във връзка с избора на конституционни съдии от квотата на Народното събрание, лидерът на ГЕРБ коментира, че в една парламентарна република, това, което парламентът реши, това е най-висшата форма на демокрация.

По темата за продажбата на имота на ул. „Чаталджа“ Бойко Борисов каза, че е направил необходимото да попита и Кирил Петков, и Атанас Атанасов, и Асен Василев, и Даниел Лорер, и те го уверили, че няма абсолютно нищо, което да го притеснява. Аз съм длъжен да им вярвам, допълни той.

На въпрос дали председателството на комисията за контрол на службите ще е в ДПС, Борисов каза, че ще се съберат с колегите, защото трябва да обсъдят доста размествания по комисиите, вследствие на излизане на депутати. Много комисии сме оставили в ръцете на ДПС, посочи той и добави, че когато имаш член в тази комисия, той е абсолютно равнопоставен на председателя.

Вижте и

Попитан защо тогава са отнели председателството на комисията от „Възраждане“, лидерът на ГЕРБ обясни, че „Възраждане“ не са партия, на която да възложат такова доверие. „Некоалицията“ счита, че това е партия, която обслужва други интереси, едни твърдят – руски, аз считам, че те са крайно десни, но във всички случаи не са партия, на която да възложим такова голямо доверие, заяви Борисов. Той каза, че е убеден, че „Възраждане“ не са проруска партия.

Относно блокажа в Столичния общински съвет, той каза, че това, което вижда, е абсолютна невъзможност на кмета и на неговата „клика“ да се справи. Непрофесионализъм, преписали бюджета от Йорданка Фандъкова, опитват се вчера да правят някакви номера, коментира още Борисов. По думите му това е „един непрофесионален, неподготвен екип, който насадиха „Държавна сигурност“ в София“. „Сега, когато цялото разузнаване стана управляващо в София, вие ме питате дали ГЕРБ не прави бойкот. Те не ни искат, ние не се натискаме, те проявяват абсолютна некомпетентност във всички сфери“, добави Борисов.

В отговор на въпрос лидерът на ГЕРБ каза, че премиерът Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел работят по ротацията. Върху това сме се договорили – те да предлагат, ние да одобряваме, добави той.

На въпрос дали разрив между Десислава Атанасова и Мария Габриел е причината Атанасова да бъде „изпратена в политическа пенсия“, Борисов отговори: „Дай Боже и мен един ден да ме изпратят в такава политическа пенсия – девет години конституционен съдия, това би било едно прекрасно нещо“. Той добави, че двете са в прекрасни отношения. По думите му е абсолютна лъжа, че са в лоши отношения.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре