Сега четете
Ердоган: Турция и Иран планират да увеличат двустранния стокообмен до 30 млрд. долара

Ердоган: Турция и Иран планират да увеличат двустранния стокообмен до 30 млрд. долара

Турция и Иран възнамеряват да увеличат двустранния стокообмен до 30 млрд. долара годишно. Това заяви днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган на съвместна пресконференция с иранския му колега Ебрахим Раиси, предава турската държавна телевизия ТРТ-Хабер.

 

Президентът на Иран днес пристигна на официално посещение в Турция по покана на Ердоган. Преди това визитата на Раиси бе отлагано два пъти.

 

Лидерите на Турция и Иран проведоха двустранни разговори и участваха в осмото заседание на Съвета за сътрудничество на високо равнище между двете държави.

 

По време на визитата на Раиси днес бяха подписани десет споразумения за сътрудничество между Турция и Иран.

 

Потвърдихме намеренията си да ускорим стъпките за увеличаване на стокообмена между двете страни до 30 млрд. долара, заяви Ердоган след церемонията по подписването на десет двустранни споразумения, включително в сферата на енергетиката, транспорта, инвестициите, търговията, комуникациите, промишлеността и науката и културата.

 

През 2012 г. стокообменът между Турция и Иран възлезе на 22 млрд. долара, но през последните няколко години не надхвърля 8 млрд. долара заради наложените санкции и пандемията от КОВИД-19.

 

Президентите на Турция и Иран обсъдиха още редица въпроси, включително кризата в ивицата Газа, ситуацията в Южен Кавказ, сирийския въпрос, борбата срещу тероризма в Ирак и Сирия, в частност с Кюрдската работническа партия (ПКК).

 

Ердоган изтъкна, че Турция и Иран подкрепят бързото разрешаване на кризата в ивицата Газа с мирни средства.

 

Вижте и

По време на разговорите днес обсъдихме подробно регионални и международни въпроси и главно ситуацията в Газа. Съгласихме се, че е важно да се избягват стъпки, които допълнително ще застрашат сигурността и стабилността на нашия регион. Обсъдихме необходимостта от спиране на нехуманните атаки на Израел срещу Газа и предприемане на спешни мерки за установяване на справедлив и траен мир, каза Ердоган.

 

Раиси на свой ред заяви, че палестинският въпрос е ключово важен за ислямския свят и трябва да се намери справедливо решение на проблема.

 

Той също каза, че е необходимо да бъдат положени съвместни усилия за установяване на „нов справедлив световен ред“ и трябва да има сътрудничество с Турция в това отношение.

 

/ВН/

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре